“Iso” puutarha

nykyinen takapihaKovin iso ei tämä alue ole. Se muistuttaa kuitenkin eniten ‘oikeaa’ puutarhaa. Täällä kasvaa omenatarhan aikainen vanha omenapuu ja sen alla levittäytyy soikea apila-ruohomatto.

Vaalein liuskekivin ja mukulakivin kivetty polku johtaa pergolan läpi terassilta pienelle vesialtaalle.

Kivipolku kaartuu perennapenkin ympäri. Oikeastaan se on sekapenkki, se on puoliksi melko aurinkoinen, puoliksi varjoinen. Syvimmässä varjossa, talon pohjoisseinustan myötäisesti, penkkiä reunustaa rivi marjakuusia ja taikinamarjoja. Toisessa reunassa kasvaa rusokirsikkapuu, toisessa laidassa suuri kanukkapensas ja ruusupensas. Niitten keskellä joukko eri aikoina kukkivia, reheviä perennoja. Reheviä ne todella ovat, ne ovat kaikki savimaassa viihtyviä.

Tähän penkkiin olen istuttanut monia aarteita, jotka eivät muualla menestyisi. Maa pidättää kosteutta ja on ravinteikasta. Olen parantanut alkuaan tiukan savimaan läpäisevyyttä lisäämällä monena keväänä lehtikompostia ja hevosenlantaa. Nyt kaivaessa löytyy aina matoja. Se on hyvä merkki, maa on jo jonkin verran kuohkeutunut ja kasvit saavat juurilleen elintärkeää ilmaa.

perennapenkki

Tämä on ainoa paikka, jossa voi ajatellakaan kasvattaa monia hienoja puutarhakasveja. Siitä syystä isossa perennapenkissä on monia lajeja. Olen yrittänyt luoda kokonaisuuden vahvalla vihreällä rungolla (taustapensaat, japaninesikkojen ja tähtiputken vehreät lehdet, iiriksien ryhmä, syysperennojen rehevää lehdistöä…) Ja lisäksi rajaamalla tiukasti kasvien värit punertaviin.

Koristeellinen osuus tulee näistä punertavista sävyistä: kanukan punaiset oksat, rusokirsikan punertava runko ja punertavareunaiset lehdet, punertavalehtinen japaninvaahtera ja vuorenkilpi Bergenia ‘Purpurea’. Lisäksi keijunkukasta on valittu punalehtinen lajjike Heuchera ‘Palace purple’. Ja vielä tummanpunertavalehtinen maanpeitekasvi, Viola adunca ‘Purpurea’.

Kukkivien perennojen sävyt ovat vaaleanpunaiseen taittuvia valkoisia tai vaaleanpunaisia. Tähtiputki, vaaleanpunakukkainen syysvuokko, pisamakello, pionit, peiteruusu, pensasruusu, täpläpunalatva, tähkätädyke. New Dawn-köynnösruusulla ja pensasruusulla, Teresanruusulla, on myös vaaleanpunaiset kukat.

 

Lisäväri on punaiseen taittuva sininen. Lammikon reunan kurjenmiekkaryhmä, penkin aurinkoisen etureunan mirrinmintut ja maitokellot sekä penkin keskellä kiipeilevä viinikärhö.

Keväällä paikka on satumainen.

takapiha keväällä

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: