Värit puutarhassani:keltainen.

March 19, 2016 § Leave a comment

esikotAuringonvalon keltainen pimeän talven jälkeen.  Ensimmäisten lehtien raikkaus ja pionin tummanpunaiset varret.   Keltaisen ja aniliininpunaisen räväkkyys tuntuu vain virkistävältä.  Monet ihmiset eivät pidä keltaisesta puutarhassaan.  Itse pidän kaikista väreistä, mutta pienessä puutarhassani kirkas keltainen kuuluu kevääseen, sillä se on liian voimakas.

keväinen metsärinneMetsärinteen Spring Green-tulppaanit, punertavat jouluruusut ja räikeän punainen atsalea loistavat jalokivien lailla puitten takaa siivilöityvässä valossa.  Perennojen ja sipulikasvien vihreitä lehtiä on paljon.  Vihreä ja keltainen sointuvat väreinä yhteen, koska ovat lähivärejä.  Jos vihreää on riittävästi, kirkas keltainenkin asettuu.

kärsämötKesän koittaessa kirkasta keltaista näkee ainoastaan etupihalla.  Alue on erillään muusta puutarhasta, parkkipaikan ja etuoven välissä.  Vanhojen syreenien alla on aurinkoinen perennapenkki.  Paljon vihreää, harmahtavaa nukkapähkämöä polun reunoilla, sinivioletteja kellokukkia ja vahvaa keltaista.  Kärsämöt viihtyvät ja säteilevät valovoimaa pitkään, pitkään.  Muualla ei tällaista nähdä, se olisi liikaa.Allium nigrum

Keltainen ei suinkaan ole pannassa varsinaisessa puutarhassakaan.  Puolivarjoinen paikka on hyvin vihreä ja vaalea keltainen on aivan erinomainen ‘täyteväri’.   Tavallinen poimulehti on suuri suosikki.  Sen kellertävät röyhelökukat tuovat valoa ja keveyttä joka paikkaan ja tasoittavat voimakkaampien värien yhdistelmiä.

Trollium AlabasterPuron laidalla kukkii toinenkin vaaleankeltainen, kullero Trollium ‘Alabaster’.  Tavallinen kullero on vahva keltainen, nimensä mukaisesti tämä ‘Alabaster’ on hyvin vaalea.  Metsästän sinnikkäästi kaikenlaisia vaaleankeltaisia perennoja, kukkivia pensaita ja ruusuja. Jos näen nimiä kuten ‘Alabaster’, ‘Moonshine’, ‘Lime green’, ‘Lemon Queen’… kiinnostun heti!Aicha

Lempiruusuni ‘Aicha’ ei paljasta vaaleankeltaista väriään nimellään.  Se kukkii puolivarjoisessa puutarhassani vain niukasti ja lyhyesti.  Monet muut ruusut ovat kiitollisempia, mutta mikään ei saisi Aichasta luopumaan.

Vaaleankeltainen tuo valoa, mutta ei räikeyttä.

japaninkelta-angervoKeltalehtiset pensaat ovat erinomaisia perennojen taustalla värien kokoajina. Ei tarvitse olla riippuvainen vain vaaleankeltaisten perennojen kukinnasta.  Japaninkelta-angervo on sirokasvuinen, lehdet valoisan raikkaat.  Erinomainen tausta siniliiloille tähkämäisille kukille (Agastache ‘Blue Fortune’).

queen&yellcLähes sama paikka keväällä.  Angervo taustalla ja edessä vaaleankeltainen, kerrottu tulppaani sekä tumma klassikko ‘Queen of Night’.  Huomaat varmaan tulppaanin terälehtien tummanpunaisen reunan.  Luonnossa tällaiset yksityiskohdat ovat tärkeitä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Värit puutarhassani:keltainen. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: