Värit puutarhassani:punainen

March 12, 2016 § Leave a comment

Ruusujen aikaanPunainen saa vihreän puutarhan syttymään.  Nautin vastavärien  säteilevästä voimasta pionien ja ruusujen kukinnan ajan.   Aika ei ole aivan yhtä ohikiitävä kuin legendaarinen kirsikankukkien aika.  Ellei ole mahdottoman paahteista, ruusuista ja pioneista saa nauttia viikkoja.

Mutta eräänä aamuna viimeinen nuppu on auennut ja punaiset terälehdet varisseet maahan.

Ihan hyvä niin.  Punainen valloittaa puutarhan niin täydellisesti.  Tämä aika riittää.

Hämmästyn joka kerta sitä, miten punaiset kukat tuovat kaiken lähelle.  Puutarhassa tapahtuu kutistumisen taika, kuin Liisan Ihmemaassa.  Ruusupensas on polun vierellä vain muutaman askeleen päässä.  Omenapuun vierellä oleva pioni aivan tässä vieressä.

 

 

 

puupioniPunaiset kaunottaret ovat puutarhassani ihanasti ja lyhyesti kukkivia.  Syy on selvä, pienessä puutarhassani keskityn suurimman osan aikaa siihen täysin päinvastaiseen Liisa Ihmemaassa-taikaan: tilan suurentamiseen.

Haluan silmäillä puutarhan tiloja, haluan käyskennellä puutarhassa.  Yritän luoda itselleni illuusion ihan oikeasta puutarhasta, en rivitalon viereisistä kukkapenkeistä.  Niinpä ohitan taimitarhassa kaikki punaiset perennat ja kesäkukat, joita kehutaan pitkään kukkiviksi.  Tai vielä pahempaa: koko kesän kukkiviksi!

 

 

 

 

 

Buckey BellePuupionit ovat erityisen näyttäviä valtavine kukkineen.  Viime kesänä istutettu jalopioni ‘Buckeye Belle’ on vielä hontelo.  Pionin kukka on erityisen tumma punainen.  Sen vierellä kasvaa tummansinistä salviaa.  Odotan näkeväni pian tämän yhdistelmän.  Idean nappasin eräästä lempikirjastani (Val Borne: Colour in the garden).  Hänen yhdistelmässään on pioni ‘Buckeye Belle’, salvia ‘Salvia nemorosa Cadadona’, tummanpunaisia tähtiputkia ja ihana tumman violetti iiris ‘Superstition’.  Tumman punaisen ja violetin yhdistelmä on minun makuuni.

AstrantiaTähtiputkia puutarhassa on paljon.  Olen vihdoin saanut niitä tummanpunaisiakin viihtymään. Ne ovat olleet paljon paljon oikullisempia kuin tutut vaaleat, jotka levittäytyvät isona ryhmänä suuressa perennapenkissä.  Puutarhassani on hyvin monessa paikassa tummanpunalehtisiä kasveja, japaninvaahteroita ja ennen kaikkea keijunkukkia,  Heuchera ‘Palace Purple’.

 

HeucheraMuutama punalehtinen keijunkukka rytmittää hyvin myös metsärinteen vihreää pensaikkoa. Vihreä hallitsee valtavärinä, mutta punaisia lehtiä pilkottaa siellä täällä.  Eri puolilla puutarhaa on mm. punalehtinen koristeomenapuu, mustaluumu, tumma koristekirsikka, japaninvaahteroita ja keijunkukkia.

 

 

TulppaanitSuuressa perennapenkissä keskikesällä kukkivien pionien ja ruusujen paikalla loistaa keväällä punaisten tulppaanien ryhmä.

Juhlin kevättä istuttamalla eri puolille puutarhaa monia erilaisia tulppaaniryhmiä.  Muualla vaihdan värejä vuodesta toiseen, mutta tässä kohdassa on joka vuosi tummia ja kirkkaampia punaisia.  Japaninvaahteran siimeksessä ja läntisestä metsärinteestä siivilöityvässä valossa menen sanattomaksi.  Miten kaunis väri punainen on.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Värit puutarhassani:punainen at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: