Värit puutarhassani: sininen.

July 26, 2015 § Leave a comment

kurjenkelloKurjenkellot kertovat sinisestä puutarhassa kaiken.  Väri on herkkä ja rauhallinen.  Sulautuu puutarhan vihreyteen, melkein katoaa.  Vihreähän on sinisen ja keltaisen sekoiteväri. Puhtaan sinisiä puutarhakasveja on vain vähän.  Omassa puutarhassani lähimmäs pääsin, kun istutin muutaman sinivaleunikon metsärinteeseen.  Sinivaleunikko osoittautui mahdottomaksi.  Olin ottanut selvää, että se pitää happamesta maasta, ei siedä paahdetta muttei myöskään talvimärkyyttä.  Tähän asti kaikki hyvin,  mutta se vaatii myös ravinteikkaan ja täydellisen puutarhamullan.  Viiden koivun pihassa sellaista kohtaa ei ole.  Näin kerran suuren penkin sinivaleunikkoja Hyvinkäällä, ne kasvoivat valtoimenaan, korkeina ja vankkoina.  Satumaisen kaunis näky.

Pallo-ohdakeVaatimattomia sinisiä riittää.  Sinipallo-ohdakkeita kasvaa monessa paikassa.  Rotevuutta riittää ja korkealla kohoavat pallot ovat hienoja pitkään, myös nuppuisina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johnson's BlueSininen on kaunis ja mukautuva väri, se sopii melkein kaikkeen. Usein niin, että sinisen avulla voi taltuttaa liian voimakkaita kontrasteja.  Kurjenpolvi Johnson’s Blue esittelee miten kaunis sininen on valossa.  Erityisen kaunis se on aamuvalossa ja iltavalossa.  Onneksi eri kasvupaikoille sopivia kurjenpolvia ja myös kellokukkia on hyvin, hyvin paljon.

 

 

 

 

laventeliSinistä mahtuu pieneen rivitalopuutarhaan vaikka kuinka paljon.  Väriopillisesti sinisellä värillä on erikoinen ominaisuus, se näyttää etääntyvän kauemmas (toisin kuin punainen, joka näyttää olevan lähempänä).  Sininen on haltijan taikasauva, jolla saa ilmavuutta ja tilan tuntua pieneen pihaan.  Laventeli näyttää miten hyvin sininen sopii harmaaseen.

Königin FabiolaOtin laventelista oppia ja istutin sinisiä kellokukkia harmaitten nukkapähkämöitten vierelle.  Sininen kellokukka on sipulikasvi, Triteleia ‘Königin Fabiola’.  Suosittelen!  Se kukkii ihanasti vuodesta toiseen, eikä vaadi mitään.  Harmaan, sinisen, valkoisen ja vaaleansinisen värin yhdistelmä on hyvin rauhallinen.  Pari vuotta sitten lisäsi reunaan ‘riitasoinnun’ ,  korkealla huojuvia pieniä karmiininpunaisia palloja.  Hieno kasvi on Knautia macedonica.  Tuulessa huojuvat pallot antavat juuri sopivan ripauksen villiä iloa ‘yläkertaan’.   Knautia on älyttömän helppo kasvi, kukkii todella pitkään.  Tässä on siis vain yksi taimi, josta näkyy pieni osa!

CupidPuron reunalla vaikutelma saa olla viileän raikas.  Sinistä, valkoista ja hyvin vaaleaa keltaista.  Sininen on virginiantädyke ‘Cupid’. valkoinen tässä laukka Allium nigrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SiperiankurjenmiekkaTakapihan vesiaiheen vierellä kasvaa sinisiä kurjenmiekkoja.  Vaaleanpunainen ruusu kurottaa oksiaan (‘Terese Bugnet’) ja vaaleankeltaisia poimulehtiä on täälläkin.  Ainoa paikka missä sinistä ei ole (paitsi keväällä) on metsäpuutarhan varjoinen osa.  Sininen katoaa siellä kokonaan varjoihin.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Värit puutarhassani: sininen. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: