Värit puutarhassani:vaaleanpunainen.

July 17, 2015 § Leave a comment

vanha pensasruusuVaaleanpunaista on paljon, olen huomannut etä se on hyvin kaunis väri puutarhassa.  Muuten vaaleanpunainen ei ole itselleni läheinen väri.  Puutarhan vehreydessä punainen vihreän vastavärinä erottuu.  Vaaleanpunainen nousee esiin herkästi ja pehmeästi, koska punaisessa on paljon valkoista.

sormustinkukkiaOma siirtyvän varjon hajavaloinen puutarhani on ihanteellinen  vaaleanpunaiselle.  Väri näkyy, mutta ei hyppää silmille. Tämä on tärkeää, koska vahvemmat värit ‘rikkovat’ helposti pienen puutarhan näkymiä.  Tarkoitan että näyttää levottomalta ja sekavalta.  Lisäksi vahva punainen on väri, joka näyttää olevan lähempänä.  Ja sehän pienentäisi entisestään muutenkin hyvin pientä puutarhaa.  Sitähän ei haluta, vaan syvyyttä, ulottuvuuksia,  tunnetta että voi liikkua puutarhassa.   Vaaleanpunainen on illuusionrakentajien oma väri! Onneksi hyvin monista kauniista puutarhakasveista on vaaleanpunaisia lajikkeita.

Sarah BernhardtVaaleanpunaisia pioneja, ruusuja, liljoja, kärhöjä, neilikoita ja monia, monia muita.  Ja myös yleensä sinisistä kellokukista, salvioista jne on jalostettu vaaleanpunaisia lajikkeita.

pihapolkuJotkut ajattelevat, että vaaleanpunainen sopii vain romanttiseen kartanomiljööseen.  Oma rivitalopihani on siitä kaukana.  Olen halunnut puutarhastani rehevän ja kotoisan, vanhaan ja tavalliseen rivitaloon se sopii paremmin.  Herkkä vaaleanpunainen on tässä kaikessa mukana;  yksinkertaisen metsäpuutarhan kivipolun reunalla, terrakottaruukuissa kasvavien yrttien  vierellä.

Rosa JewelOrapihlaja-aidan edessä, kapeassa penkissä jalokallionen ‘Rosa Jewel’ on nimensä veroinen.

Pikkuinen kallionen (Erigeron karvinskianus) kukkii samassa paikassa.  Kukkien sävy vaihtelee pinkistä valkoiseen.  Se yhdistää hyvin jalokallioisen vahvan pinkin valkoisiin neilikoihin vierellä.

Erigeron karvinskianus

Valkoisen ja vaaleanpunaisen yhdistelmä on kaunis,  värit tukevat toisiaan.  Valkoisen valoisuus pehmenee  ja valkoinen puolestaan nostaa näkyviin  vaaleanpunaisen hennoimmatkin sävyt.

syysvuokkoSyysvuokkoja puutarhapolun reunalla.  Vaaleanpunainen sopii loistavasti kiven vierelle.  Tässä on graniittinoppaa, muualla mukulakiviä, soraa ja jopa betonia.  Kaikkea vaaleanpunainen kaunistaa.

MagnusVihreään ympäristöön vaaleanpunaista.  Valkoisen vierelle vaaleanpunaista.  Ja tietysti siniviolettien lähelle, kellokukkien, salvioitten… lähes kaikki ns. siniset kukat ovat oikeastaan sinivioletteja.  Luonto itse tässä yhdistää vaaleanpunaiseen keltaista.  Punahattu Magnus on ehkä suosituin lajike ja syystä.

Aspirin roseHennon vaaleanpunainen ‘Aspirin Rose’ vanhojen syreenien alla, keltavihreän happomarjan edessä.  Paikassa on ruusuja kaksi.  Maanpeittäjänä on harmaalehtistä nukkapähkämöä.  Harmaan ja vaaleanpunaisen yhdistelmä on lyömätön.  Betonikin käy, aivan vierellä on betonipohjainen autokatos.  Harmahtavalehtiset laventelit ruusujen vierellä korostavat myös kohta kukkiessaan ruusujen vaaleaa punaa.  Tämä etupihan penkki on perusväreiltään (vihreä) sinililaa, valkoista ja vaaleaa keltaista sekä harmaata.   Ja tietysti nämä vaaleanpunaiset tähdet, ‘Aspirin Rose’ -ruusut, jotka moderneina ruusuina kukkivat keskikesästä pakkasiin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Värit puutarhassani:vaaleanpunainen. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: