Värit puutarhassani:valkoinen.

July 10, 2015 § Leave a comment

angervotValkoinen on korvaamaton puutarhassa valovoimansa takia.  Valo aivan leiskuu angervojen töyhdöissä.  En kuitenkaan ole koskaan haaveillut valkoisesta puutarhasta.  Pidän liikaa väreistä.

puupioniKun katselen puutarhaani, valkoista on kuitenkin aika paljon.  Ensiksi on tunnustettava ilmeinen syy.  Minkä sävyinen on pioni ‘Victoire de la Marne’ tai jokin muu salaperäinen nimi?  Ehkä on turvallisinta valita sittenkin valkoinen…  Puupionin terälehdillä valon taikavoimasta pääsee nauttimaan.

Wanda's memoryLempikärhöni on ‘Wanda’s memory’, puutarhalehdessä näin että se on nimetty uudelleen, muistaakseni japanilaisella nimellä.  Paljon romanttisempaa.  Kärhö muistuttaa muodoltaan lumpeenkukkaa ja terälehdissä on vihertävät raidat.

Ihanuudesta huolimatta olen kantapään kautta oppinut, ettei valkoinen ole ollenkaan niin helppo väri kuin voisi luulla.  Syy on juuri valkoisen valovoima.  Keväällä valkoinen on upea, säteilevä ja puhdas narsisseissa, helmililjoissa…  Kevään valo on valkoiselle sopivan keveää.  Mutta keskikesän valkoisia kukkijoita olen siirrellyt varjoisampiin paikkoihin.  Kirkas valo tekee valkoisesta kovan ja häikäisevän.  Se tosiaan pistää silmään ja rikkoo usein kukkaryhmien harmonian.  Tumma tausta auttaa, tässä etupihan tuijat, jotka kaipaavat eteensä valoa jotteivät näyttäisi synkiltä.

Sweet Surrender‘Sweet Surrender’ tiikerililjat loistavat.  Valkoinen on korvaamaton tällaisessa varjoisassa puutarhassa.  Se kykenee nousemaan esiin syvästäkin varjosta.  Taianomaisesti puutarha tulee kolmiulotteiseksi, se saa syvyyttä.  Tässä varjoisimmissa ja kuivimmissa kohdassa käytän valkokirjavia lehtiä, kukintahan tulee ja menee.  Kuunliljojen ja rotkolemmikkien lehdet pysyvät.

Valkoinen sopii mielestäni parhaiten juuri varjoisiin paikkoihin.  Ainakin on hyvä, että paikassa on siirtyvää varjoa.  Valkoinen näyttää valoläikkien ansiosta istuvan paikkaan.  Metsän reunustamassa puutarhassani näitä paikkoja löytyy.

Festiva MaximaSuuret puut luovat siirtyvää varjoa perennapenkkiin.  Festiva Maxima pioni on keskellä tummakurjenpolvien (Geranium phaeum ‘Raven)ryhmää.  Juuri tämä tummien pikkukukkien ja valkoisten pioninkukkien yhdistelmä on oma suosikkini.

valkoisia punatähkiä ja punahattujaAurinkoisessa paikassa keskikesällä valkoinen ei usein toimi ollenkaan.  Tässä kohdassa olen kuitenkin onnistunut – ihan sattumalta.  Valkoiset punatähkät oli pakko siirtää valoisampaan.  Harmaat maanpeittäjät, nukkapähkämöt olivat valmiina.  Valkoiset punahatut lisäsin myöhemmin.  Harmaa tasoittaa hienosti valkoisen kirkkautta.  Kapeat kukkavanat keventävät.  Ennen muuta vihreää on paljon.

trikoloriJuuri nyt vehreyden keskellä säväyttää kirkas trikolori.  Kurjenmiekkojen sinistä, pionien valkoista ja vanhan valamonruusupensaan kylmää, voimakasta punaista.

Allium nigrumPuron reunalle muodostui pensaitten ja köynnnösten väliin aukko, josta näky metsäpuutarhaan.  Eräänä syksynä olin kaivanut sinne viimeiset valkoiset tulppaanit, kun tila loppui.  Keväällä hämmästelin ilmiötä, rajattu näkymä.  Metsäpuutarha aukeni takana, syvänä ja salaperäisenä.  Puutarha näytti jatkuvan jonnekin kaukaisuuteen.  Metsäpuutarhan rinteessä on aina valkoisia ‘Spring Green’ tulppaaneja ja ne nousivat esiin hämärästä.  Nyt kesällä jatkan iloa.  Tulppaanien paikalla on myöhäisiä ‘Allium nigrum’  laukkoja ja taustalla sädehtii valkoinen perhosangervo. Valkoinen on puutarhassa ‘arkkitehtooninen’, sitä voi käyttää tilavaikutelman luomiseen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Värit puutarhassani:valkoinen. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: