Heikkous ruostuneeseen rautaan.

May 26, 2015 § Leave a comment

VarjopenkkiPohjoisen puoleisella takapihallamme kasvaa nykyisin nurmikon tilalla valkoapilaa ja paljon perennoja ja pensaita.  Ynnä molemmissa kulmissa suuri, metsän tarjoama koivu.  Taka-aitaa vasten halusin köynnöksiä,  maassa niillä ei ollut toivoakaan.  Ratkaisin asian viime vuonna kahdella suurella, pohjattomalla metallilaatikolla.  Köynnökset talvehtivat ja kasvavat kohisten.  Ehkä tänä kesänä aita saa vihreän verhon.

metallilaatikkoOmassa pihassa voi toteuttaa omia mieltymyksiään.  Minulla on kaksi, suomalainen luonnonkivi ja ruostunut rauta.  Muistan ihastelleeni ruostetta jo lapsena.  Isä kunnosti puuvenettä pitkinä sunnuntai-iltapäivinä.  Ympärillä oli kaikenlaista rojua, ruostuneet raudankappaleet olivat mielestäni kauniita.  Niinpä takapihallamme kaikki se mikä ei voi kasvaa juuristojen valtaamassa maassa, kasvaa ruostelaatikoissa.  Terrakottahan on saman väristä ja sulautuu mielestäni myös puutarhaan miellyttävästi.

laatikko köynnöksilleValoisassa reunassa laatikossa kasvaa kärhöjä ja köynnösruusu.  Keväällä väriä ei voi olla liikaa.  Istutin kellanvihreän lännenheisiangervon edustalle violetteja Negrita-tulppaaneja ja vaaleampia Mariette-liljatulppaaneja.

Kärhöt kiipeilevät ruostuneissa telineissään omenapuutarhassa, isossa perennapenkissä ja myös puron laidalla terassin vierellä.

Sapporo  Talon pohjoisseinälle on tullut köynnöskuusama (oranssikukkainen Lonicera tellmanniana)isossa ruukussa reunakiveyksen päälle.  Kasvutukena betoniraudoitustankoja, jotka on kiinnitetty kulmauksen pergolapalkkeihin.

kuusama

Veljeni on tehnyt kaikki metallilaatikot mittojen mukaan.  Olen tyytyväinen kaiken ruosteen keskellä pohjoisen puutarhassani.  On kivaa, että pienellä alueella materiaalit ovat mahdollisimman yhdenmukaisia eivätkä nouse liikaa esiin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Heikkous ruostuneeseen rautaan. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: