Askelmerkkejä uuteen puutarhakauteen.

April 22, 2015 § 1 Comment

Näinhän minulla on tapana tehdä, talven aikana haaveilen ja suunnittelen seuraavan kevään uudistukset.  Edistän pihaa pieni pala kerrallaan nyt kun perusrakenteet ovat jo kunnossa.  Puut ja pensaat ovat varttuneet vehreäksi taustaksi kaikelle kukkivalla ja vaihtuvalle.  Polut on kivetty, vesialtaat kaivettu ja puro virtaa taas vapun jälkeen.

spring green iMutta eihän mikään ole vielä valmista, ei tietenkään, ei onneksi!

Jossain vaiheessa lopetan huokailun ja ihastelun ja katselen ympärilleni ‘ilkeällä silmällä’.  Eikös vain eri puolilla joku paikka repsota.  Kevään listani on tällainen:

A.’Vadelmalava’  pihan perällä puretaan. (Vadelmasato on n. 10 marjaa) Tilalle tulee kiveys, penkki ja iso kärhöruukku.  Uskon vuosien yritelmien jälkeen, ettei tässä paikassa kasva mikään.

B. ‘Iso perennapenkki’  jatkaa muuttumistaan ruusujen ja pionien tarhaksi.  Kyseessä on koko pihan paras – ja ainoa kelvollinen kasvupaikka.  Suuret koivut eivät ole ihan lähellä, savimaa on ravinteikas ja paranneltu.  Puolivarjoisaan penkkiin tulee uusi ja ihana puupioni.  Perennoja toki on edelleen, mutta varsinainen juttu ovat pionien ja ruusujen lisäksi kärhöt.

C. Metsäpuutarhaan tulee uusi punakukkainen hortensia.  Ne viihtyvät pihassa hyvin.  Lisäksi aukealle tulee tummanpunainen pioni ja kokeiluruusu.  Kaupunki kaatoi talvella puita ja valoa tuli paikkaan lisää.  Muutenkin uudistan metsäpuutarhan kukka-aukeaa.  Kaiken vehreyden keskellä se on paikan sydän.

D. Orapihlaja-aidan vierelle tulee kohopenkki paahteisen paikan perennoille.

E. Ja sitten aivan perusjuttu:  maisemoin talon puutarhaan entistä paremmin.  Jotakin olen jo ehtinyt tehdä.  Salaojituksen vaatiman kiveyksen takia en ole osannut ratkoa tilannetta kovinkaan hyvin.  Mutta tietenkin:  lähes kaikkea voi kasvattaa ruukuissa.  Kolmelle sivulle tulee valtava ruukku ja niihin valo-olosuhteiden mukainen köynnös.  Miten ihminen ei keksi tällaista aikaisemmin?  Toisaalta, olen vasta viime vuosina kokeilujen kautta rohkaistunut.  Riittävän suurissa astioissa kaikki on talvehtinut.

Hauskaa tekemistä riittää tällekin keväälle.  Lumikellot ja krookukset ovat jo kuihtumassa.  Kevät on ottanut jo toisen askeleen, narsissit ja esikot alkavat kukkia ja tietysti valkovuokot.  Tulppaanit ovat onneksi vasta tulossa, niin pitääkin koska lähden kaupunkilomalle.

DSC_0091

 

Advertisements

§ One Response to Askelmerkkejä uuteen puutarhakauteen.

  • Hienot suunnitelmat ja kasvit joita aiot hankkia, ovat aika ihania! Punakukkainen hortensia on minunkin unelmani, mutta kun täällä ne mokomat eivät viihdy nyyh. Ihailen sitä sitten ruudun kautta sinulla. Hyvä idea tuo maisemointi ja ruukussa kasvattaminen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Askelmerkkejä uuteen puutarhakauteen. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: