Kiertomatka ongelmapaikoille alkaa.

March 5, 2015 § Leave a comment

Maaliskuu on ihmeen keväinen, lumet ovat sulaneet ja puutarhan ongelmat näkyvät.  Onneksi kohta nousevat sipulikasvit hämäävät hetken, saan aikaa tehdä päätöksiä.

apilaniityn laidallaTummien tulppaanien alue, ‘kolmio’  sijaitsee polun laidalla ja apilaniityn nurkkauksessa.  Sen olen ratkonut.  Kuivassa ja aurinkoisessa paikassa on pikkuhappomarja, myöhemmin nousee komea maksaruoho ja perhosangervo.  Niitten juurella kukkii pikkuinen kallionen (Erigeron karvinskianus).  Oikein somaa.  Mutta vaikka happomarjan tummuus häivyttääkin kuvassa tilannetta niin tiedän, että kolmion takana on kuivaa multaa (tässä vielä syksyn lehtien peitossa).

DSC_0005 2Ongelmapaikka jää kuvassa vasempaan reunaan.  Kuinka ollakaan, olen rajannut sen kuvasta.  Apilaniityn ympärillä on muuten viihtyisää.  Vanhan omenapuun alla kuunliljoja ja rotkolemmikkejä.  Päädyssä valoisassa (puolivarjoa vain meillä) ja kuivassa viihtyviä perennoja.  Miten joku voi jättää näin näkyvän paikan paljaaksi?

elo 005Taustan penkki on superkuiva (suurin koivu  kasvaa metrin päässä punahatuista).  Mutta multaa lisäämällä ja kuivimpina viikkoina kastelemalla olen saanut maksaruohot, punahatut, salviat ja tädykkeet kasvamaan.

Ongelmapenkissä on vuosien varrella vieraillut hetken vaikka mitä kuivan paikan kasveja ja ne ovat siirtyneet siitä paremmille kasvupaikoille.   Koivun juuristo ei ole ainoa ongelma,  vierellä kulkee koko matkan myös orapihlajien rivi.   Varjoisassa osassa orapihlajien penkin peittää hienosti peittokurjenpolvi, mutta paahteen puolella ei sekään jaksa.

Talven aikana olen pähkäillyt tätä pulmaa ja tehnyt listoja kasveista, joitten kasvuolosuhteiksi määritellään  – ei kuiva kasvupaikka, vaan pöly (engl. ‘dirt’).   Listaan kohta vaihtoehtoni.  Matalia, mätäsmäisiä löytyy, mutta haluan paikkaan väleihin jotain korkeampaakin.   Orapihlajien paljaat rungot kaipaavat verhoilua.  Lisäksi aion jatkaa taustan reunuskiveystä (graniitti’tiiliä’) kolmioon ja polulle saakka.

DSC_0091

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Kiertomatka ongelmapaikoille alkaa. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: