Metsäpuutarha taloyhtiön kaatopaikalle.

February 3, 2015 § Leave a comment

Kuulostaa suuruudenhulluudelta, mutta sitä puutarha välillä kaipaa.  Metsäpuutarha on nykyään minulle kaikkein rakkain puutarhan tila, etenkin keväällä.

kevät metsäpuutarhassaViimeinen 10-vuotis puutarhamuistelman osa on menossa.    Rehevyys on nyt huipussaan, mutta jokainen vuosi matkan varrella on ollut  hyvä.  Metsäpuutarhan kasvua on ollut ilo seurata.

ennen  muutosta Taustalla näkyy nykyisen metsäpuutarhan alkutila  – suurimman koivun alla levittäytyvä jättömaa, taloyhtiön ex-kaatopaikka rakennusjätteille.  Kuvasta näkee hyvin, miten jyrkkä rinne on. Ja myös miten pikkuruinen tila todellisuudessa on.  Nämä muistelot ovat jo aiemmin hämmästyttäneet minua sillä, miten pieniä puutarhani huoneet todellisuudessa ovat.

homma alkaaNiin rinne – se tarkoittaa, että tämä paikka on silmissä takapihan varsinaisessa puutarhassa ja terassilla talon edessä.  Tunnistatte paikan taustametsän kuusesta, kieloista ja pihlajista.  Luin ahkerasti kirjoja ja puutarhalehtiä ja keksin perustaa metsäpuutarhan.  Työmaa on alkamassa, osa kivistä on kaivettu, rakennusjätteet poistettu ja muutama pensas jo istutettu.  Kielot tulivat vasta kun aloin kaivella maata!  Ne lisääntyvät nyt joka vuosi.

metsäpuutarhaMetsäpuutarha-illuusio vaati myös puitten istuttamista luonnonmetsän koivun, kuusen ja pihlajien väliin.  Istutin koristekirsikan, sirotuomipihlajan, kaksi koristeomenaa ja ‘Valkea Kuulas’- omenapuun.  Lisäksi lukuisia alppiruusuja (ikivihreää), sinikuusamia ja lukuisia angervoja.   Niitten väleissä on maanpeittäjinä kurjenpolvia ja koivun juurella vuorenkilpiä.  Keväällä ilahduttavaa väriä on helppo saada sipulikasveilla.

metsäRohkaiseva päätös muistelulle.  Viime vuonna kaupunki kaatoi metsikön laidan suuria kuusia.  Huomasin että tällä pienellä metsä-aukiollani oli valoa enemmän.  Tuskin maltan odottaa, että pääsen kokeilemaan puolivarjossa viihtyviä perennoja.  Kevään väriloiston jälkeen kukkijoita on ollut harvassa, akileijoja, varjoliljoja, syysvuokkoja.  Aion lisätä niitä ja keksin ehkä uuttakin talvikuukausina.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Metsäpuutarha taloyhtiön kaatopaikalle. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: