Välimeren kasveja rivitalon etupihalle.

January 30, 2015 § 1 Comment

Välimeri!  Marraskuu-ilmastoisen tammikuun lopuilla sydän huokailee.  Paahteisia päiviä, harmaita käppyräisiä oliivipuita, yrttien tuoksua…

Takaisin todellisuuteen etupihalleni.  Meri ei siinnä taustalla, ainoastaan taloyhtiön parkkipaikka.  Siintävät vuoret ovat naapuritaloja ja niin edelleen.  En voi ollenkaan kehua ratkaisseeni näköalaan liittyviä ongelmia, vielä.  Tällaista oli etupihalla, 10 vuotta sitten.

vanha etupihaIdän puolella aurinko paahtaa ja nurmikko kellastuu.  Kokemattomana puutarhurina älysin sentään istuttaa kurttulehtiruusuja, ne sietävät kuivuutta.  Ruusut tuoksuivat ihanasti heinäkuussa.  Mutta suurimman osan vuotta tässä oli piikkisiä keppejä.  Mutta jo silloin kaksi valkokukkaista syreeniä oli varttumassa.

laventeliVietän puutarhani 10-vuotisjuhlaa tänä vuonna ja olen aloittanut muistelot.  Etupihasta tuli pikkuinen välimerellinen keidas.  Maaperä on tässä pölyisen kuivaa, englantilainen sana ‘dirt’ kuvaa sitä mainiosti.  Oliivipuita ei ole, mutta molemmat syreenit ovat luonteikkaita, sammaleisia, jäkäläisiä ja käyräoksaisia.  Laventeli viihtyy suurenmoisesti niitten edessä, kirkkaassa auringossa.

etupihan perennatTalon sisääntulo ei ole tyylikäs, se on monilajinen ja värikäs perennapenkki.  Syy on se, että muualla  puutarhassa on vain puolivarjoa.   Naapuri asuu meidän etelässä.  Nautin kärsämöistä, sinipallo-ohdakkeista ja sinisistä kellokukista täällä.  Karmiini huojuja on Knautia macedonica, jokin törmäkukka se on.   Reunuskasvi on harmahtavalehtinen nukkapähkämö, joka on superkasvi.  Penkissä on kaksi ‘Aspirin rose’ modernia pikkuruusua.  Yhtä tavallisia ja luotettavia kuin aspiriini.

valkoinen punahattuPenkin keskiosaan lisään joka kevät uutta multaa.  Kuivuudesta huolimatta saan valkokukkaiset punahatut ja punatähkät viihtymään.  Myöhemmin kukkivat asterit (Aster frikartii ‘Mönch’).

tuijien juurella Istutin tuijarivin (6 tuijaa)peittämään parkkipaikkaa, mutta rikoin rivin suurella sorvarinpensaalla ja rodolla.  Tuijat ovat yltäneet jo harjakorkeuteen!  Tuijat eivät ole monenkaan suosikkipensaita, mutta tässä ei auta hienostella.  Ne peittävät tehokkaasti vihreään rumat autot ympäri vuoden.  Tuijien eteen istutan kevääksi ihania tulppaaneja ja myöhemmin esimerkiksi tällaisia valkoisia tiikerililjoja ‘Sweet Surrender’.

Advertisements

§ One Response to Välimeren kasveja rivitalon etupihalle.

  • Minun silmääni on kyllä tyylikäs villillä tavalla! Ja tykkään myös tuiijsta vaikka niitä aina parjataan. Paras tausta kaikelle kauniille. Tiikerililjat on tosi hienoja, minäkin himoan niitä ja nyt sain lisää intoa hommata niitä kun näin ne sinulla. Nuo syreenit on ihanat, vanhat & romanttiset..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Välimeren kasveja rivitalon etupihalle. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: