Puutarha koivujen välissä.

January 13, 2015 § 2 Comments

Kymmenen puutarhantekovuoden muistelo jatkuu.  Takapihan takalaidalla odottaa suurin vastus.  Koivut kasvavat komeasti molemmin puolin.  En kestänyt enää katsella morsiusangervopensaiden kitumista ja laikukasta nurmikkoa.

Vaihdoin pensaat orapihlajaan ja lännenheisiangervoon, joka on edelleen iskussa suuren koivun alla!   Keskellä kataja, joka menestyy hienosti edelleen.  Sitten kokeilin kivetä paikan, kun nurmikko ei kasva.  No, nurmi halusi kasvaa nimenomaan kivien välissä.  Väriä tuomaan istutetut tasetit söivät etanat heti .  Ikivanha omenapuu on aina vaan iki-ihana.

omeanpuuKun pensaat onnistuivat, aloin istuttaa perennoja.  Mistään ei ole siirretty muualle yhtä monta tainta.  Ja kokeilu jatkaa vielä ensi keväänä.  Harvat edes juuristoalueille ja kuivista kuivimpaan suositelluista kasveista selviävät tästä paikasta.  Viime vuosina olen reunustanut takalaidan graniittinopilla ja lisännyt säkeittäin multaa kohopenkiksi.

kirjoapteekkarinruusuSuurenmoinen kirjoapteekkarinruusu on selviytyjä.  Aurinkoa on puolivarjon verran ja se riittää mainiosti runsaaseen kukintaan.  Vieressä olevat salviat kukkivat myös hyvin.  Myöhemmin kesällä väriä saa päivänhatuista.  Nämä ovat tarkemmin Echinacea purpurea ‘Magnus’ nimisiä, joka on loistava Ruotsissa jalostettu, tavallinen lajike.

Echinacea MagnusReunakasvina neilikka näyttää toimivan ja aion lisätä sitä (mirrinminttu siirtyi muualle, sekään ei pärjännyt!).   Paikka on tärkeä, sillä se näkyy paitsi takapihan puutarhassa, myös terassille saakka.

loppukesäEnnätyskuivan viime kesän lopulla paikka näytti tältä.  Koivun ja aidan varjossa on aivan eri kasveja, valkoreunaisia kuunliljoja, rotkolemmikkejä ja tuoksumataraa.  Haaveilen aidalla kiipeilevistä köynnöksistä.  Maasta ei kokemuksen mukaan kasva yksikään.  Olen nyt istuttanut köynnöksiä kahteen suureen metallilaatikkoon.  Ensi kesänä nähdään miten käy.

§ 2 Responses to Puutarha koivujen välissä.

  • Ihana tämä sun blogi! Minulla on nyt paljon lukemista kun löysin tänne. Itsellä vähän sama ongelma kun sinulla kuivuuden ja köynnöshimon suhteen. Olen kokeillut laittaa tosi korkeaa kuivuutta kestävää perennaa (kimikki, punalatva, kultapiisku, ukonhattu) ja lisäksi vartettuja pikkupuita joiden latvus ikäänkuin leviää katoksi muttei vie tilaa aidanvierustalta. Tiedä sitten toimiiko tämä, yritys-erehdys…. Tosi kauniin näköinen piha sinulla! Hurjan ison urakan olet jo tehnyt, arvaan, että jatkuu 🙂

    • pihaportti says:

      Mukava kuulla sinusta, joka ymmärrät mistä on kyse! Pienistä puista ja pensaista tämäkin puutarha alkoi. Perennojen kanssa kokeilen aina vaan. – Onneksi ei ole valmista! Maanpeitekasveihin tutustumista suosittelen, nyt kun sinulla on jo katto, voit saada myös lattian.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Puutarha koivujen välissä. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: