Puutarhan matematiikka on merkillistä, mitä enemmän tilaa jakaa, sitä suuremmaksi se kasvaa.

January 10, 2015 § Leave a comment

Vuosi vaihtui ja huomasin, että puutarhan aloittamisesta on kulunut 10 vuotta.  Juhlistan sitä perinteiseen tapaan muistelulla.  Ensin oli vain tyypillinen rivitalopiha, nurmikko, pensaita ja yksi omenapuu.  Olin ehtinyt kaivaa maahan aidan reunoille jotain perennoja, huonolla menestyksellä.  Näettehän ympäröivät suuret koivut, niillä kasveilla ei ollut menestysmahdollisuuksia.  Puutarhurintaitoni olivat lähellä nollaa.  Vaati uskallusta alkaa jakaa tätä pikkuplänttiä pienempiin osiin.  (Mutta toisaalta eipä ollut paljon hävittävää!)

Katsotaan mitä tapahtui, kun aloin jakaa osiin ‘varsinaista puutarhaa’ täällä talon pohjoispäädyssä.

Lährörilanne oli karu: taloyhtiön aitaa, naapuri vieressä, betonilaatat.  Köynnöshortensia tuli onneksi ajoissa, vesiallas on omatekoinen ja vaatimaton.  Ruohonleikkuri on valmiina työhön, harmi vaan ettei nurmikko oikeastaan pohjoispuolella kasva. (Kuva hävisi ‘pilviin’ koneen vaihdon yhteydessä, etsin myöhemmin.)

kevät vuosia sittenTässä takapiha on silloisessa, parhaassa kukoistuksessaan.  Olen istuttanut sipulikasveja, nurmikko viheriöi hetken alkukesästä.  Mutta ehkä ei ihan puutarha?tila on jaettuNyt olen jakanut tilan ja poistanut yli puolet nurmikosta.  Kuvassa näkyy talon pohjoispääty ja vasta istutettu suuri perennapenkki.  Yhä edelleen kivipolku tekee minut onnelliseksi joka päivä.

nykyinen takapihaTältä takapiha näytti viime kesänä.  Nurmikon tilalla on nyt iso perennapenkki, kivipolku ja pieni apilapelto omenan juurella.

perennapenkkiPerennapenkki on alle kymmenen neliön kokoinen. (kuvassa toinen reuna) Silti pikkupuitten, pensaitten, havujen, köynnöksien ja lukuisien perennojen määrä on suuri.

DSC_0157

Miten paljon mahtuukaan pieneen penkkiin.  Kun katson tätä, en voi uskoa, että tässä oli muutama vuosi sitten puolikas  kulunutta nurmikkoa.

viime kevät

Takapihalla tulppaanien vierellä japaninvaahteran uusia lehtiä ja taustalla apilapeltoa.

Niin pientä ja surkeaa plänttiä ei olekaan, ettei siihen saisi mahtumaan puutarhaa.  Minun on nykyään jo itsenikin vaikea uskoa, miten pieni paikka takapihani todellisuudessa on.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Puutarhan matematiikka on merkillistä, mitä enemmän tilaa jakaa, sitä suuremmaksi se kasvaa. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: