Kivinen yhteys.

October 8, 2014 § Leave a comment

Puutarhan perustajaa neuvotaan etsimään jokin yhteys ympäristön ja puutarhan välille.  Se voi olla värejä, muotoja, kasveja tai materiaaleja.  Pihaportin puutarhassa yhteyttä ei tarvitse kaukaa hakea, se löytyy omasta maaperästä: kivet.

kallion päälläAvaan oven ja olen kolmella harppauksella kalliolla.  Matala kieleke nousee terassin reunalta, kallio on kätevä alusta ruukuille ja koreille.  Pari vuotta sitten puhdistin kallion etureunan esille kasvillisuuden alta.  Kasvualusta oli niin ohut, etteivät oikein maanpeittäjätkään menestyneet.   Maata kaivaessa löytyy joskus kalliota, joskus irtokiviä.  Osa on päätynyt polkujen materiaaliksi, osa on päässyt kukkapenkkeihin, kuten marjakuusen viereinen, sammalpeitteinen ‘tontun hiippalakki’.

puroValtava määrä oman maaperän kiviä tarvittiin puron rakentamiseen.  Puro on keinotekoinen, mutta tuntuu riittävän ‘mahdolliselta’, koska se on rakennettu kallion viereen ja rinteeseen.   Pituutta on yli kaksi metriä, tässä yksityiskohta portaasta purossa ja bambusta.

puron reunallaKesällä kivet maastoutuvat rehevään kasvillisuuteen, muulloin kivet ovat esillä ja tärkeä osa puutarhaa.  Puron laidan lumikello on harmaata kivitaustaa vasten keväällä mieltä liikuttava näky.

hyasinttejaSuomessa perennat eivät ehdi ensimmäisten sipulikasvien vauhtiin ja näyttävät usein eksyneiltä.  Hyasintit saavat tukea kivestä, jonka olen nostanut keskelle kukkapenkkiä.  Ihan jokaiseen kukkapenkkiin en ole kiviä lisäillyt, mutta tänne etupihalle vanhojen syreenien harmaitten runkojen alle ne sopivat.

perhonen lämmitteleePerhonen lämmittelee kivenlohkareella kallion läheisyydessä.  Onneksi mieltymykseni ovat näin yksinkertaisia.  Yhteys ympäristöön oli helppo saada aikaan, materiaalia kun saa omasta maaperästä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Kivinen yhteys. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: