Syyskesän iloja pihapoluilla.

September 7, 2014 § 1 Comment

Mikään ei tee puutarhasta niin viihtyisää kuin polut.  Olen aivan vannoutunut ihailija ja kulkija.  Puutarhagurut puhuvat puutarhan huoneista ja rakenteista.  Polut jäsentävät tilaa ja huoneita alkaa muotoutua itsestään.  Sitten pitää vain sijoitella fiksusti pikkupuita, pensaita ja kasviryhmiä ja tehdä huoneistaan itseä kiinnnostavia.

Syyskesän näkymäKirkas aurinko polttaa puutarhan tasaiseksi valomassaksi piippuköynnöksen verhoaman pergolan takana.  Polku alkaa terassilaudoitukselta.  Olen tänä kesänä uurastanut taustan näkymän kanssa.  Toivon voivani ensi keväänä ja kesänä iloita tästä näkymästä vielä enemmän ja myös saada sen kuviin.  Polku kaartuu oikealla ison perennapenkin ympäri lammelle.  Heti vasemmalta lähtee toinen polku metsäpuutarhaan.

MetsäpolkuLuonnonmetsän reunalla on metsäpuutarhani rinteessä.  Halusin tänne luonnonmukaisemman metsäpolun ja tein sen itse vähitellen hiekasta ja maasta kaivamistani mukulakivistä ilman perustuksia. Polku lähtee terassilta ja päätyy pihaportille eli tontin rajalle.

Kolmas polku on talon etupuolella ja vie taloyhtiön parkkipaikalta etuovelle.  Kuvaan sen syyskesän asussaan seuraavaan postiin.  Ajattelin paneutua pihan rakenteisiin vähän tarkemmin samalla.

Puron leimutKolmas puutarhahuoneeni on terassin ympärillä, ja kallio ja puro reunustavat sitä.   Puutarhakasvit on istutettu kallionkoloihin ja puron reunalle.  Syyskesällä leimut kukkivat ja tuoksuvat ihanasti.  Joukossa on myös valkoisia syysvuokkoja, mutta taimet ovat vielä matalia ja jäävät piiloon.

Terassi ja kallionreuna toimivat täällä kulkuväylinä.

Puutarhasuunnittelijat neuvovat aloittamaan talon läheltä ja miettimään aivan ensimmäiseksi:  minne suuntaan haluaisin oikeastaan tästä lähteä ja mitä tekemään ja/tai katsomaan.   Pienestä puutarhasta voi saada paljon kokoaan suuremman ja kokonaan ‘asutun’.

Muistan hyvin ajan ennen polkuja, silmäilin puutarhaa (nurmikkoa, paria omenapuuta ja pensasaitoja) terassilta enkä juuri koskaan käynyt sen pitemmällä.  Nyt pyörin joka kolkassa polkuja pitkin, istun kahvikuppi kädessä milloin missäkin.  Puutarhakotini on suurentunut kovasti polkujen takia, vaikka neliöt ovatkin ennallaan.

Advertisements

§ One Response to Syyskesän iloja pihapoluilla.

  • Tiina says:

    Löysin blogisi sattumalta ja tykästyin kovasti! Olen aloitteleva puutarhanlaittaja ja blogisi on inspiroiva ja siinä on jotenkin tosi hyvä fiilis. 🙂 Puro-projektin viimeiset kuvat eivät jostain syystä latautuneet, joten valmis puro on näkemättä! 😦 Kokeilen toisen kerran uudestaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Syyskesän iloja pihapoluilla. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: