Sääkartalla metsäpaloitusvaara kiertää rannikkoa kuin punainen käärme.

August 6, 2014 § Leave a comment

Piiloudun hetkeksi helteeltä talon pohjoispuolen puutarhaan.

pihapolkuPihapolku kaartaa ‘suuren’ perennapenkin ympäri vesialtaalle.  Onneksi pieni pyöreä nurmialue on nyt valkoapilaa, se sietää kuivuutta paljon ruohoa paremmin.  Vanhan omenatarhan maaperä on savista, ravinteikasta ja pidättää kosteutta paremmin kuin missään muualla.

Henry MartinHenry Martin-sammalruusu kukkii aurinkoisessa kulmauksessa.  Sen lopetettua pergolan päädyn köynnösruusu ‘New Dawn’ ja viinikärhö ‘Purpurea Plena Elegans’ kaunistavat loppukesän.

Toisesta reunasta, vesialtaan ääreltä katsottuna suuri perennapenkki kaikessa rehevyydessään.  Pensaitakin on paljon mm. mustaluumu (Prunus cistena) ja japaninvaahtera (Acer Palmatum ‘Osakazuki’).    Maanpeittäjänä  poimulehtiä sekä iso ryhmä tähtiputkia (Astrantia major).

tähtiputki ja tummakurjenpolviTavallinen tähtiputki on oivallinen puutarhakasvi.  Se on korkea ja hieno varjoisan paikan kasvi.  Se pitää kosteudesta, mutta ei luovuta kuivina kausinakaan.  Kukinnan jälkeen lehdet näyttävät ränsistyneiltä loppusyksystä.  Mutta keväällä kasvi taas nousee maasta raikkaana ja ilahduttaa pitkään, pitkään.

Tavallisesta tähtiputkesta jalostetut punaiset lajikkeet eivät ole ollenkaan yhtä helppoja, ainakaan meillä.  Ne ovat ensinnäkin huomattavan paljon matalampia ja kranttuja (kosteus).  Lisäksi ne ovat olleet lyhytikäisiä.  Himoitsen ruusu- ja pionikulmaan punertavien tähtiputkien ryhmää.  Ryhmä koostuu toistaiseksi vain kahdesta hontelosta kasvista.  Lajike on ilmeisesti ‘Venice’,  olen kokeilut niin monia etten ole varma.

Ruusujen ja pionien jälkeen keskipisteenä ovat kärhöt korkeissa telineissään.  Viinikärhö ‘Etoile Violette’ on klassikko ja kukkien runsaudessa ylivertainen.

Comtesse de Bouchaud‘Comtesse de Bouchaud’ on myös ihanasti kukkiva, mutta aateluuden jalostamana hieman hillitympi, hyvin viehättävä kärhö.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Sääkartalla metsäpaloitusvaara kiertää rannikkoa kuin punainen käärme. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: