Sääkartalla metsäpaloitusvaara kiertää rannikkoa kuin punainen käärme.

August 6, 2014 § Leave a comment

Piiloudun hetkeksi helteeltä talon pohjoispuolen puutarhaan.

pihapolkuPihapolku kaartaa ‘suuren’ perennapenkin ympäri vesialtaalle.  Onneksi pieni pyöreä nurmialue on nyt valkoapilaa, se sietää kuivuutta paljon ruohoa paremmin.  Vanhan omenatarhan maaperä on savista, ravinteikasta ja pidättää kosteutta paremmin kuin missään muualla.

Henry MartinHenry Martin-sammalruusu kukkii aurinkoisessa kulmauksessa.  Sen lopetettua pergolan päädyn köynnösruusu ‘New Dawn’ ja viinikärhö ‘Purpurea Plena Elegans’ kaunistavat loppukesän.

suuri perennapenkkiToisesta reunasta, vesialtaan ääreltä katsottuna suuri perennapenkki kaikessa rehevyydessään.  Pensaitakin on paljon mm. mustaluumu (Prunus cistena) ja japaninvaahtera (Acer Palmatum ‘Osakazuki’).    Maanpeittäjänä etualan poimulehtiä sekä iso ryhmä tähtiputkia (Astrantia major).

Astrantia majorTavallinen tähtiputki on oivallinen puutarhakasvi.  Se on korkea ja hieno varjoisan paikan kasvi.  Se pitää kosteudesta, mutta ei luovuta kuivina kausinakaan.  Kukinnan jälkeen lehdet näyttävät ränsistyneiltä loppusyksystä.  Mutta keväällä kasvi taas nousee maasta raikkaana ja ilahduttaa pitkään, pitkään.

VeniceTavallisesta tähtiputkesta jalostetut punaiset lajikkeet eivät ole ollenkaan yhtä helppoja, ainakaan meillä.  Ne ovat ensinnäkin huomattavan paljon matalampia ja kranttuja (kosteus).  Lisäksi ne ovat olleet lyhytikäisiä.  Himoitsen ruusu- ja pionikulmaan punertavien tähtiputkien ryhmää.  Ryhmä koostuu toistaiseksi vain kahdesta hontelosta kasvista.  Lajike on ilmeisesti ‘Venice’,  olen kokeilut niin monia etten ole varma.

Etoile VioletteRuusujen ja pionien jälkeen keskipisteenä ovat kärhöt korkeissa telineissään.  Viinikärhö ‘Etoile Violette’ on klassikko ja kukkien runsaudessa ylivertainen.

Comtesse de Bouchaud‘Comtesse de Bouchaud’ on myös ihanasti kukkiva, mutta aateluuden jalostamana hieman hillitympi, hyvin viehättävä kärhö.

Loddon AnaMaitokello ‘Loddon Ana’ kasvaa kahden kärhötelineen välissä.  Väri sopii hienosti molempiin kärhöihin.  Vaaleanpunaisen ‘Comtesse de Boucahudin’ kanssa yhdistelmä on herkkä ja romanttinen.  Vahvan violettia ‘Etoile Violette’ kärhöä maitokellon pehmeä, kylmä punerrus rauhoittaa.  Maitokello (Campanula lactiflora) on erittäin korkea, yli puolitoista metriä tänä kesänä.  Yhdestä taimesta nousee lähes kymmenen vankkaa kukkavartta.  Ja kuten näkyy, jokainen kellorypäs on uhkea.  Niitten kuihduttua lyhennän varsia reippaasti.   Jos alkusyksy on lämmin, ‘Loddon Ana’ kukkii uudelleen, mutta pienemmin kukkakimpuin.

Sweet Summer OceanMainitsin aikaisemmin japaninvaahteran kasvaneen hurjasti  vuodessa (sillä on puutarhassa ikää noin 10 vuotta).  Kasvupyrähdys oli yllättävä ja varjosti ‘Sweet Haze’ ruusun kituvaksi.  Siirsin sen ja paikkaan jäi ‘aukko’-  niitähän ei puutarhassa voi katsella.  Mietin kovasti sopivaa kasvia.  Japaninvaahteran lisäksi on otettava huomioon pionit ja ryhmä valkoisia jaloangervoja.  Päädyin leimuihin ja väriin.  Löysin muutaman ränsistyneen (kuivan ja härmäisen) taimen ja istutin ne aukkoon.  Phlox paniculata ‘Sweet Summer Ocean’  on väriltään kärhöjen ja muitten kasvien joukossa täydellinen.  Toivon saavani hyvällä hoidolla härmän kuriin ensi vuonna.  Muut leimuni kasvavat paljon kuivemmissa paikoissa enkä silti näe niissä härmää ollenkaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Sääkartalla metsäpaloitusvaara kiertää rannikkoa kuin punainen käärme. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: