Ruusuja helletuulen puuskissa.

July 13, 2014 § Leave a comment

SchneewitchenKiire tuli heti aamulla kuvata juuri auenneet ruusut.  Luvassa on helteisiä päiviä ja kovaa tuulta.  Olen lueskellut puutarhakirjojani sopivia ‘paikkokasveja’ etsien.  Eri syistä aukkoja aina ilmestyy (esim. viime talvi verotti syysvuokkokantaa, nyt se näkyy).  Parhaillaan ‘maailman puutarhat’ televisiosarjaa juontava Monty Don mainitsee että,  tuuli kuivattaa kasveja yhtä tehokkaasti kuin lakanapyykkiä narulla.

Valkoinen ruusu on tuttu klassikko ‘Schneewitchen’.  Se on muuttanut purolta etupihalle suureen betoniruukkuun.  Syksyllä kaivan sen kyllä maahan pensaan suojaan.

Festiva Maxima‘Festiva Maxima’ pioneja on talon kolmella puolella.  Hyvä niin,  vahva ja upea se on.

White WingsPienen lammen reunalla on ‘White Wings’, jonka valkoiset kukat ovat yksinkertaiset.  Tämän pionin kasvuvoimasta tai uhkeudesta ei ole vielä mitään käsitystä.  Taimi on nuori ja kaiken lisäksi jouduin viime vuonna siirtämään sen liian kuivasta kasvupaikasta savimaalle.

DSC_0067Kirjoapteekkarinruusu (Rosa gallica ‘Versicolor’) sen sijaan kukkii hyvin aurinkoisessa ja kuivassa paikassa vanhan koivun juurialueella.  Olen toki kasannut ruusuille, salvioille ja muille perennoille kohopenkkiä ja lisäilen multaa keväisin.  Kuivina kausina kastelen tätä penkkiä, ei mikään ruusu sentään aavikkokasvi ole.

Henry MartinSammalruusu ‘Henry Martin’ (Rosa gallica) sen sijaan näyttää viihtyvän puolivarjossa ja hyvässä mullassa ison perennapenkin reunalla.  Aamuaurinko ei tähän kohtaan osu, joten väri ei nyt pääse oikeuksiinsa.  Yritän kuvata sitä myöhemmin iltavalossa.  Nuppuja on paljon, eiköhän se onnistu.  Sammalruusut ovat tunnettuja kauniista kukistaan ja jotenkin tavattoman viehättävistä ‘karvaisista’ varsistaan.  Nuppuja tekee mieli koskettaa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Ruusuja helletuulen puuskissa. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: