Kiipeilevät kärhöt.

June 9, 2014 § Leave a comment

Metsänreunan pihlajissa kiipeilee joka kevät sinnikkäitä kärhöjä.  Clematis alpina ‘Ruby’ on yhtä sitkeä kuin valkoiset ja siniset alppikärhöt.  Raikasta alkukesän vihreää vasten pinkit kukat säväyttävät.

Alppikärhöistä vanhin on sininen.  Se yltää korkealle pihlajassa ja on vuosien myötä muodostanut risuvyyhdin puunoksille.  Melkoinen variksenpesä, mielestäni se on kuitenkin koristeellinen ja hyvä tuki uusille varsille.  Ja onhan taustan metsäkuusi myös ränsistynyt.  Alppikärhö saattaa olla ‘Tage Lundell’, etiketin perusteella.   En enää muista.

Pergolan pylväissä, rotevan piippuköynnöksen lomassa kipuaa siro kaunotar.  Se on vaaleanpunainen ja sirokukkainen.

Kerrottukukkainen ja hyvin vaalea punainen on keijukaiseni ‘Markham’s Pink’.   Se on alppikärhö, atragena, mutta kukkii yleensä uudelleen loppukesästä.

Samantapainen on ‘Albina plena’, kerrottu ja valkoinen.  Senkin pitäisi kukkia uudelleen.  Tämän istutin suureen metallilaatikkoon aidan vierelle.  Siellä on nyt kaksi suurta laatikkoa täynnä kärhöjä ja köynnösruusuja.  Palaan niihin kunhan kevään kohinalta ehdin.

Wada's PrimroseJa sitten yllätys!  En odottanut näitä vielä, tai oikeastaan en odottanut näitä ollenkaan.  Kyseessä on patens-kärhö ‘Wada’s Primrose’.  Ostin kaksi kappaletta kaksi vuotta sitten, koska näitä voisi kasvattaa ruukuissa.  Ja niitten piti kukkia jopa puolivarjossa.  Eivät kukkineet.  Tosin terassini ehkä kallistuu varjoisan puolelle.  Niinpä kaivoin ne syksyllä savimaahan, suureen perennapenkkiin (pohjoisen puolelle!).  Kärhöt kasvavat valoisammalla kaistaleella perennapenkkiä.  Ensimmäisenä kesänä ne eivät kukkineet.  En voinut uskoa silmiäni kun huomasin viikko sitten kärhöjen paitsi kasvavan villisti, myös tekevän suuria nuppuja.

Wada's PrimroseAuennut kukka on 10-12 cm kokoinen, juuri sopiva.  Olen aivan onnessani, minulla on näitä aarteita kaksi!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Kiipeilevät kärhöt. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: