Tulppaanipäiväkirja:osa 4.

June 1, 2014 § Leave a comment

hollantilainen kukkamaalausPuutarhan suuren perennapenkin laidalla on pieni alue, joka sopii tulppaaneille.  Muuten pohjoisen puoleinen ja savipohjainen penkki on talvimärkänä sipulikasveille hankala.  Koska paikka on keskeinen, yritän aina tehdä tähän ‘hollantilaisen kukka-asetelman’.  Ympärillä on paljon pensaiden ja perennojen tukea antavaa vihreää.

hollantilainen kimppuTummaa ja vaaleaa täälläkin.  Nyt tummat ovat erisävyisiä viininpunaisia, ‘Ronaldo’, ‘Couleur Cardinal’.  Joukossa pitäisi olla myös ihana ‘Burgundy’.  Liljakukkaisena sen pitäisi näkyä kimpussa.  Ilmeisesti se ei selvinnyt katastrofaalisen märästä viime talvesta.

DSC_0031Kirjopikarililjat sopivat hyvin hollantilaiseen kimppuun, mutta yhdistelmää ehtii ihailla vain hetken.  Pikarililjojen kukkiessa parhaimmillaan tulppaanit ovat vielä nupulla.  Hienon sävykäs ‘Ronaldo’ kesti hienosti hankalan talven.  Väri sointuu hyvin japaninvaahteran uusiin punertaviin lehtiin ja pionin punaisiin varsiin.

Couleur Cardinal‘Couleur Cardinal’ -tulppaanin viini on kirkkaampaa.  Terälehtien ulkoreunalla kulkeva tummempi raita yhdistää sen hyvin ryhmän tummempiin väreihin.

Black Hero&Seuraan on liittynyt kerrotu, artisokanmuotoinen ‘Black Hero’, josta sanotaan että se on tummista tummin.  ‘Black Hero’ on klassikon ‘Queen of Night’ -tulppaanin perillinen.   Erilaisen muotonsa vuoksi se tuo ryhmään vaihtelua ja on todella pitkään kaunis katsella.

hollantilainen asetelmaHollantilainen asetelma tarvitsee myös vaaleaa.  Kirjopikarililjojen lisäksi valkonarsisseja, ‘Spring Green’.  ‘White Parrot’ ja ‘Balck Parrot’ kiemurtelevat jossakin kuvan ulkopuolella.  Hollantilaisessa asetelmassa pitääkin olla särmää.  Mutta varsinaisen särmän antaa ‘Carnaval de Nice’, keskellä kuvaa hiukan nuppuisena.  Ensimmäisessä kuvassa se erottuu paremmin.  Se vetää huomion puoleensa väistämättä.  Karnevaalit todella,  piparminttuista punaista ja valkoista kerrotussa kukassa ja tämäkin varsi kiemurtelee.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Tulppaanipäiväkirja:osa 4. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: