Metsäpuutarhan sipulikasvit

February 5, 2014 § Leave a comment

ikkuna metsäpuutarhaanTerassilta aukeaa näkymä metsäpuutarhaan.  Pensaitten välissä on ikäänkuin ikkuna.  Istutin siihen eräänä vuonna mielijohteesta tummia tulppaaneja.  Metsärinnettä valaisevat valkoiset tulppaanit.  Sen kevään jälkeen ikkuna on ollut juuri tällainen.

Queen of Night -tulppaanien ryhmä jatkuu pensaitten lomitse taustan aidalle asti.  Queen of Night on korkea ja kaunismuotoinen, nimensä arvoinen.  Lajike on melko myöhäinen ja pitkään kukkiva.  Pitkää kukintaa auttaa metsärinteen liikkuva varjo.

polkuPolulta aukeava laaja kuva metsäpuutarhaan näyttää hallitsevan vehreyden.  Taustan kuusen alla on kielorinne.  Sipulikukat ovat etupäässä valkoisia, koska ne näkyvät parhaiten puolivarjossa.  Valkoinen näyttää minusta raikkaalta ja metsäpuutarhaan sopivasti luonnolliselta.

Narcissus ThaliaPolun oikealla puolella on kapea kaistale ennen orapihlaja-aitaa.  Sinne istutan valkoisia narsisseja.  ‘Thalia’ ja Narcissus poeticus ‘Recurvus’  elävät nykyään sulassa sovussa.  ‘Recurvus’ on hieman pienikukkaisempi ja sen terälehdet kääntyvät taaksepäin.  Se on luonnollisemman näköinen kuin ‘Thalia’, jos tarkkoja ollaan.

spring green iSuosikkitulppaani on sama kuin monella muulla. ‘Spring Green’  on viridiflora-tulppaani eli sillä on selvästi näkyvät vihreät raidat terälehtien ulkopuolella.  Vehreässä metsäpuutarhassa se on ihana.  Väri ei ole liian kirkas valkoinen, vaan pehmeän kermainen.

Exotic Emperor‘Spring Green’ on ja pysyy.  Mutta olen istuttanut kevätperennojen ryhmään näyttävämpääkin valkoista.  ‘Exotic Emperor’ on kerrottukukkainen siis pionimainen.  Kukkavarsi on erittäin tanakka, uhkeat kukat eivät ole kaatuilleet sateessa tai tuulessa (tosin metsäpuutarhassa kukat ovat paremmin suojassa kuin avomaalla).  Exotic Emperor kukkii aikaisin ja aivan poikkeuksellisen pitkään.  Suosittelen!

Metsäpuutarhassa pyrin sipulikasveissakin luonnollisuuden illuusioon.  Ei mitään suorarivisiä tulppaanipenkkejä!  Istutan ryhmään monia eri lajeja.  Valkoisten Exotic Emperor- tulppaanien vierellä on valkoisia hyasintteja ja pienikukkaisia narsisseja.  Lemmikit kylväytyvät puutarhassa minne tahansa ja lisäävät villeyden tuntua.

shirleyaMetsäpolun toisella puolella valkoisten narsissien jälkeen on erottelijana pähkinäpensas.  Ja sitten ryhmä tulppaaneja, viime vuonna tulppaani oli ‘Shirley’.   Se onkin oikea kameleontti, jonka väri kehittyy päivä päivältä hienommaksi.  Ensin se on kuin raikas piparminttu, reippaan pinkki ja valkoraitainen.  Myöhemmin väri on utuisen herkkä ja läpikuultava kuin akvarelli.  Tänä keväänä paikalla on taas uusi yllätys.

Metsäpolun oikeanpuoleista kapeaa penkkiä katsellaan edelleen.  Valkoisten pikkusydämien (Dicentra formosa) mättäästä kohoa palloja.  Valkoinen lauka (Allium karataviense) on matala ja leveälehtinen.

nigrum  Puron lähellä nousee valkoisia alliumeja korkeitten varsien varassa.  Allium nigrum on valkoisista ehdoton suosikki.

Purple SensationAllium ‘Purple Sensation’   on ‘Spring Green’ -tulppaanin ohella sipulikasvi, jota ilman en halua nähdä metsäpuutarhaa yhtenäkään keväänä.  ‘Purple Sensation’ on kaunis nuppuisena, kaunis kukkiessaan ja kaunis kuihduttuaan.   Ihailen aina vaan kukkapallon sädehtivää väriä valon osuessa siihen.  Sitä kannattaa kumartua katsomaan aivan läheltä.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Metsäpuutarhan sipulikasvit at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: