Metsäpuutarhan maanpeittäjät

February 2, 2014 § Leave a comment

polku metsäpuutarhaanAlussa metsän pohja oli rivitaloyhtiön rakennusjätteen kaatopaikka.  Kielot, mustikat ja valkovuokot olivat vetäytyneet paremmille maille.  Nyt luonnonkasvit ovat palanneet kosteammille kasvupaikoille, taustalla näkyvän kuusen juurelle.  Muualla maa on peitetty maanpeitekasveilla.

metsän maanpeittäjätRinne on suuren koivun juuristoaluetta, kuivuva ja puolivarjoinen.  Sopivien maanpeittäjien löytäminen ei ollut ihan helppoa.

Geranium macrorhizumYlärinteen pensaitten juurella leviää tuoksukurjenpolvi (Geranium macrorrhizum).  Sen vastuulla on peittää maa kaikkein kurjimmissa oloissa.  Ja sen se tekee.  Omani on vaaleanpunertavakukkainen lajike.Se on lisääntynyt rönsyillään niin, että olen saanut kokonaisen penkin orapihlaja-aidan juurella (!).  Kukkivana se tietysti nousee esiin.

Geranium macrorrhizumYlivoimainen suosikki on varjohiippa.  Sen keihäsmäiset lehdet nousevat korkealle sirojen varsien varassa.  Olen istuttanut sitä metsäpuutarhan polun varteen isohkon ryhmän.  Se nousee esiin etualalla laajemmissa kuvissa, ja niin se tekee luonnossakin.

Epimedium versicolorReunuspensaitten (Spirea japonica ‘Little Princess’) ja punertavalehtisten keijunkukkien (Heuchera villosa ‘Palace Purple) seurana on varjohiippa (Epimedium versicolor).  Lehdet ovat ikivihreitä ja paljastuvat lumen alta.  Vanhat paperinkuivat lehdet kannattaa leikata pois, sillä juurelta nousee uusia lehtiä ja kukkavanoja.  Ja se on näky, jonka ainakin minä haluan nähdä joka kevät.

keväinen varjohiippaOikein kurjaan kohtaan metsärinnettä on sopeutunut tummakurjenpolvi.  Se ei varjosta piittaa,  mutta koivun juuret ovat tässä kohdassa hyvin pinnassa.

RavenTummakurjenpolvi on paljon tuoksukurjenpolvea (ja monta muutakin lajiketta) suurempi kasvi.  Olen kiitollinen tästä vehreydestä.  Lajike on Geranium phaeum ‘Raven’.  Kukat ovat hivenen suurempia ja sinisävyisempiä kuin tavallisessa.  Sen vierelle istutin yhden (1) kokeilukappaleen kookasta, vähän kirveliä muistuttavaa kasvia nimeltä Myrrhis odorata.  Metsäpuutarhaguru Beth Chatton mukaan se viihtyy missä vaan.  Kuiva koekesä sujui hyvin, toivottavasti löydän taimia lisää.

BergeniaTässä ollaan kurjuuden huipulla, suurimman koivun juurella.  Vuosiin siinä ei kasvanut yhtikäs mitään.  Kokeilin siirtää talon nurkalla kasvavasta vuorenkilpipöheiköstä rönsyjä koivun vierelle.  Kuten näkyy, uusia taimia on siirretty sinne jo oikea ryhmä.  Isot vankat lehdet ovat tässä kohdassa oikein paikallaan.  Tavallinen vuorenkilpi (Bergenia cordifolia) on lievästi ilmaisten kasvuvoimainen.

TiarellaTälle kasville on varattu jo selvästi parempi kasvupaikka.  Koristekirsikan vierellä on pieni kukkaryhmä, akileijoja, sormustinkukkia, varjoliljoja  ja maanpeittäjänä keijukaismaisen sievä Tiarella cordifolia ‘Sky Rocket’.  Nämä saavat keväisin kompostimultaa juurilleen ja kuivimmalla säällä kastelua.

Omphalodes vernaKaihonkukkamatto (Omphalodes verna)kukkii polun alareunalla hivenen multavammassa maassa.  Se on kylläkin kylväytynyt itsekseen korkeammallekin, koivun lähelle.  Taivaansininen kukkameri on ihana pohja kevään tulppaaneille ja narsisseille.

Galium odoratumEräs kuuluisa puutarhasuunnittelija peittää koko metsäpuutarhan pohjan tuoksumataralla(Galium odoratum).  Ymmärrän hyvin miksi.  Vuosiin en mennyt lähellekään näitä taimia.  Joka oppaassa mainitaan kostea kasvualusta.  Koivun juurella kuivassa rinteessä sellaista ei ole.  Mutta kitkettyäni joka kevät puuhakkaasti leviävää vuohenputkea metsäpuutarhan alareunasta, orapihlaja-aidan viereltä, tajusin että tässä kohdassa on hivenen kosteampaa.  Hyvä puoli siitä, ettei käytä puutarhahanskoja, vaan työntää kätensä multaan.  Eikä vuohenputkikaan kaikkein kuivimmista paikoista pidä.  Nyt tuoksumatara leviää yhä uusina lehtiruusukkeina.  Ja kyllä, se on juuri näin raikas ja ihastuttava luonnossakin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Metsäpuutarhan maanpeittäjät at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: