Pihaportin parhaat vinkit.

January 12, 2014 § Leave a comment

Eli Siperia opettaa. Viiden koivun juurella ja viereisen metsän varjossa on ollut pakko oppia jotakin puutarhanhoidosta.

metsäpuutarha

Listaan 10 tärkeintä niksiä, joilla olen edistynyt:

1. Kun istuskelee kahvittelemassa joka neliömetrillä
tutustuu valoon, liikkuvaan varjoon ja tuuliin. Samalla näkee pihansa eri näkökulmista. On helpompi saada oikea kasvi oikeaan kasvupaikkaan.

2.Kädet multaan
ja maan kosteuden tai kuivuuden tuntee. Oppii tuntemaan missä vesi jää seisomaan, missä se imeytyy hyvin maahan. Mitkä paikat kuivahtavat auringossa nopeasti. Kosteassa ja kuivassa viihtyvät eri kasvit.

3. Syksyllä ei siivota
vaan lehdet ja kasvinosat jäävät penkkiin kuohkeuttamaan ja ravitsemaan maata.

4. Luonnonlantaa joka vuosi
keväällä hevosenlantaa savimaalle ja muualle kanankakkaa. Lisäksi lehtikompostia ja multaa pahiten puitten juuristojen köyhdyttämiin paikkoihin. Kesällä kanankakkavettä, nokkosvettä ja ruohosilppua perennoille. Lehtikompostin lisänä on tekeytymässä puutarhajäte-talousjätekomposti.

5. Kuivina kausina kastellaan
sitä tarvitsevat kasvit. Kaikkia vasta istutettuja kannattaa kastella ensimmäinen kesä. Sen jälkeen monet puutarhakasvit sietävät ajoittaista kuivuutta. Kuivalle kasvupaikalle tarkoitetut kestävät pitempääkin paahdetta.

6. Puutarhan reunat suojataan
tuuheilla pensailla tai aitauksilla tuulen kulkuväylillä.

7. Luonnonmukaista tuholaistorjuntaa
metsäpuutarhassa, jossa vilistää kaikenlaisia eläimiä. Rikkaruohot kitketään mahdollisimman varhain keväällä. Kirvoja torjutaan vesisuihkutuksella ja laimealla mäntysuopaliuoksella suihkuttamalla. Härmää torjutaan laimealla ruokasooda-mäntysuopaliuoksella.

8. Maa peitetään
keinolla millä hyvänsä: pensaitten alustat itse silputulla hakkeella, perennapenkit maanpeitekasveilla. Keskeneräiset alueet, samoin kasvimaan voi peittää kostutuilla sanomalehdillä.

9. Vesialtaat lisäävät kosteutta ilmaan
ja tekevät hyvää kasveille niitten läheisyydessä. Pienikin allas virkistää ja jos siinä on pieni pumppu ja vesisuihku, se kosteuttaa ympäristöään yllättävästi. Niin saa vaikkapa iirikset viihtymään.

10. Puutarhakierroksia
aamuvarhain, iltamyöhään tai milloin vain sopii. Seurataan miten kasvit voivat. Aikaisin keväällä nypitään rikkaruohoja samalla, niin ne eivät saa yliotetta. Keväällä sidotaan köynnöskasveja tukiinsa. Poistetaan kuihtuneita kukkia, tuetaan painavia kukkavarsia. Pientä puuhastelua, joka hoituu siinä samalla omaa puutarhaa ihastellessa. . .

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Pihaportin parhaat vinkit. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: