Kukkaryhmät, kaunista yhdessä

January 5, 2014 § Leave a comment

DSC_0032 kopioRivitalopuutarhani kaunein osa on metsäpuutarhaa ja kevät sen juhlaa.  Tiaiset ja minä vaistoamme jo tammikuussa valon lisääntymisen.  Alppiruusut näyttävät luontevilta metsäpuutarhassa ja tuovat vihreyttä talveenkin.  Vaalean violetti alppiruusu ja korkeat laukat (Allium hollandicum ‘Purple Sensation’) kukkivat yhdessä joka kevät.

porvoo 024Savimaan isossa perennapenkissä  alkukesästä kukkivat japaninesikot (Primula japonica) ja vaaleat tähtiputket (Astrantia major).  Vierellä valkoisia jaloangervoja (Astilbe x arendsii ‘Brautschleier’) .  Taustalla näkyy japaninvaahteran (Acer palmatum) liuskaisia lehtiä.  Maanpeitekasvina savimaalla on purppuraorvokki (Viola adunca ‘Purpurea’ v. Labradorica).  Polun reunallla purppurakeijunkukkaa (Heuchera ‘Palace Purple’).  Tummat punaiset toistuvat.

yritys 005Tumma punainen näyttää niin hyvältä savimaalla, että olen yrittänyt saada myös punaisia tähtiputkia viihtymään.  Jostain syystä ne eivät ole yhtä kasvuvoimaisia kuin vaaleat, lisäksi monet ovat paljon luvattua vaaleampia.  Astrantia major ‘Venice’  on viimeisin kokeilu.  Ryhmässä kukkii alkukesän sipulikasveja.  Allium bulgaricum ansaitsee mielestäni enemmän huomiota.  Se kukkii kauniisti ja pitkään ja on nuppuvaiheesta kotavaiheeseen hauska seurattava.   Lisäksi se on korkea ja näyttävä.  Taustalla pionin lehtiä.

DSC_0010 kopio 2Valkoinen punahattu(Echinacea purpurea ‘Album’) on syreenipenkin katseenvangitsija.  Nuppuiset, vihreät  ovat valkotähkäpäitä (Liatris spicata ‘Floristan weiss’).  Reunassa saksankurjenmiekkojen lehtiä ja maanpeitekasvia, nukkapähkämöä (Stachys byzantina ‘Silver Carpet’).

elo 005Punaista päivähattua (Echinacea purpurea ‘Magnus’) pidetään syystäkin yhtenä parhaista puutarhakasveista.  Pieni kukkapenkki on pihan perällä, omenapuun takana.  Reunassa kasvaa ketoneilikkaa (Dianthus deltoides) ja jättikarhunputki (Angelica gigas).  Se on valitettavasti kaksivuotinen eikä kylväytynyt tähän kuivaan kasvupaikkaan.

DSC_0016 2Uhkeitten pionien rinnalla pidän eniten tummista, pienistä ja vaatimattomista kukista.  Valkoinen Paeonia lactiflora ‘Festiva Maxima’ on istutettu savimaan suuren perennapenkin aurinkoisempaan puoliskoon (puolivarjoon).  Kurjenpolvet jäävät käytännössä talon varjoon koko päiväksi.  Kurjenpolvi on varjoisan metsäpuutarhan kantakasvi (Geranium phaeum).

DSC_0094Omenapuun varjossa käytän hyväksi kirjavia lehtiä tuomaan valoa.  Taustan valkovihreäkirjavat rotkolemmikit (Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’) kukkivat ihanan sinisinä aikaisemmin ja omenanraakileitten jo kasvaessa kuunliljat (Hosta ‘Albomarginata’).

DSC_0002 kopio 2Rivitalon etupihan suojaksi (taloyhtiön parkkipaikkaa vasten) olen istuttanut kokonaista 6 pilarituijaa, alppiruusun ja sorvarinpensaan (Euonymus planipes).  Pensaat tuovat tuojariviin eloa.  Lisää saa kevään sipulikasveista ja kesällä kärhöistä ja valkoisista tiikeililjoista (Lilium lancifolium ‘Sweet Surrender’).

DSC_0001Syksyn viimeisinä ilahduttavat valkoiset japaninvuokot (Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’) ja huikean siniset ukonhatut (Aconitum napellus).

DSC_0010 kopio 3Vuosikymmeniä vanhojen syreenien alla kasvaa tuuheana mättäänä laventelia ja iisoppia.  Näkymä tyydyttää minua ihan tällaisenaan.  Kukkapenkki on kuitenkin suurempi ja siinä on mm. aikaisemmin näytetty valkoisten päivänhattujen ryhmä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Kukkaryhmät, kaunista yhdessä at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: