Yllättäviä ilmaantumisia

October 3, 2013 § Leave a comment

DSC_0016Puron varrella on kukkinut  jo pari kuukautta sininen ‘Prince Charles’ kärhö. Se on ollut yhtä upea kukkija kuin edelleen toisella puolella pihaa jatkava valkoinen ‘Alba Luxurians’.  Prinssin väsähdettyä olin jo tottunut ohittamaan kärhötelineen suomatta sille huomiota.  Mutta yhtenä syyskuun lopun aamuna tämä näky pysäytti.  Punaisia kukkia!  Keväällä siirretty ‘Gravetye Beauty¨ päätti yllättää.  Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

DSC_0011 kopioKiinankärhö ‘Anita’ on ottanut tavakseen aloittaa vasta syyskuussa.  Vanhojen syreenien alla on kuivaa jopa kiinankärhölle.  Syksyllä se saa maasta tarpeeksi kosteutta.  Sopii hyvin, sillä talon idänpuoleisessa pienessä puutarhan osassa on muutenkin vielä paljon katsottavaa.

DSC_0007

Sininen syysasteri on parhaimmillaan, samoin isompikukkainen ‘Mönch’ asteri.  Niitten välissä kukkii vaaleankeltainen syyskaunosilmä ja samanvärinen ‘Moonlight’ pikkuangervo.  Keltaiset kärsämöt ovat säilyttäneet värinsä ja ihmeellinen ‘Aspirin Rose’ jatkaa ja jatkaa.  Syreenien vierellä on myös valkoinen ‘Alba Luxurians’ kärhö.  Se on kiivennyt telineensä yli ja jatkanut syreenien oksille.  Pihapolun yläpuolella on nyt kärhöportti.

DSC_0001 kopioRikoin tuijarivin (6 pilarituijaa peittämässä näkymää rivitaloyhtiön parkkipaikalle) aikanaan sorvarinpensaalla.  Siitä on kasvanut komea, tuijarivin korkuinen, lehtevä pensas.  Näin syksyllä pensas on katseenvangitsija.  Tummanpunaiset ja oranssit marjat hehkuvat auringossa.  Luin jostain, että sorvarinpensas on kitsas kukkija.  En tee pensaalle yhtikäs mitään, silti se on täpötäynnä kukkia joka vuosi.

Luvassa on kohta puutarhurin herkkuhetki.  Ruotsista tilatut tulppaanisipulit ovat saapuneet maahan.  Halusin taas kokeilla monia uusia lajikkeita.  Tulppaanit on pakattu pusseihin, joissa on älyttömän houkuttelevat kuvat.  Olen ennalta suunnitellut mitä eri lajikkeita yhdistelen ryhmiksi.  Mutta on aivan ihanaa järjestää värikkäät pussit ryhmiksi.  Kuin karkkikaupassa.  Sääkin alkaa olla sopiva tulppaanien istuttamiseen.

Yhteensopivista ryhmistä puheenollen.  Ajattelin penkoa esiin tänä kesänä puutarhassani onnistuneet yhdistelmät.  Mikä sopi mihinkin.  Se on hyvä harjoitus myös ensi kevään suunnittelua varten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Yllättäviä ilmaantumisia at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: