Pensasruusu perennapöheikössä

August 7, 2013 § Leave a comment

DSC_0015Jossain tuolla perennojen keskellä se on, lempiruusuni Aicha.  Siirsin sen keväällä ylemmäs aurinkoisempaan paikkaan.  Ruusun mukana tuli tietysti hyvää multaa ja hevosenlantaa. Sinisten pallo-ohdakkeitten olosuhteet muuttuivat liiankin suotuisiksi. Ne ovat rehevöityneet ja laajentaneet reviiriään.  Aicha on pakko pelastaa, se ei jaksanut kukkia ohdakepöheikössä.

DSC_0078Osa pallo-ohdakkeista muutti Lauttasaareen, hienoon paikkaan aurinkoiselle rivitalopihalle.  Olen nähnyt ne siellä jo, eivätkä ne välittäneet mitään, vaikka siirsimme ne kukkivina!  Perennoja tai muutakaan en koskaan siirrä kukkivina.  Mutta Aicha oli nääntymässä valon puutteeseen.   Pallo-ohdakkeita aion hankkia keväällä lisää kahteen muuhun aurinkoiseen ja kuivaan paikkaan.  Pidän niistä aivan yhtä paljon kuin mehiläiset.

DSC_0010Ohdakkeitten penkki on kahden vanhan syreenin edessä.  Minun silmissäni syreenin käppyräiset rungot ovat kaunis tausta kaikille penkin harmahtaville, sinikukkaisille kasveille.  Laventelit ovat talvehtineet jo vuosia.  Leikkaan kukkavarret lyhyemmiksi kukinnan loputtua ja uudelleen keväällä.  Taaempana nousee  myös valkoisia iisopin tähkiä.

DSC_0032Kurkin kaikkea syreenin oksien läpi keittiön ikkunasta.  Reunalla pitkään kukkiva ja vaatimaton ruusu ‘Aspirin rose’.

DSC_0056Hennon vaaleanpunertava Aspirin rose on sievä nukkapähkämöitten harmaalla sametilla.  Hämmästelen aina vaan ruusun uskomatonta sietokykyä.  Kuivan paahteisella paikalla nukkapähkämönkin lehdet saattavat paikoin kellastua.  Ruusun istutuskuopassa on tietenkin parempaa multaa, mutta silti.  Ehkä ruusun tilannetta parantaa se, että iltapäivällä tulee varjoisampaa kun aurinko matkaa talon taakse länteen.

DSC_0055Sininen on penkin pääväri, kurjenpolvia, ohdakkeita, kellokukkia  ja kuvan pensaskärhö ‘Arabella’.  Sen tukena on betoniharkkorautaa, josta kaikki puutarhan kasvituet on rakennettu.  Ruosteinen rauta on minun makuuni.

DSC_0080Edellinen kuva ei oikein tehnyt oikeutta Arabellalle.  Tässä kuvassa se pilkistää taustalla, se on oikein hieno kärhö.  Edessä valkokukkaisia punahattuja (Echinacea purpurea ‘Album’)ja myös valkoisia  punatähkiä (Liatris spicata).  Hankalia nämä värin mukaan annetut nimet kun kasveista jalostetaan uusia värejä.  Tämä syreenien penkki etupihalla on ollut varsinainen taistelutanner vuosien ajan.  Se on läpikäynyt uskomattomia muodonmuutoksia.   Tänä kesänä huokaan syvään ja nöyränä.  Aurinko paistaa ja syreenien alla kasvit viihtyvät.  Kesti aikansa löytää sopivat.  Yritän pitää näppini erossa tästä paikasta ensi keväänä, haasteita riittää muualla.  Pallo-ohdakkeita on harvennettu ja osa on siirretty taaemmas ruusun tieltä.  Istutin ruusun eteen matalampia sinisiä kurjenpolvia (Geranium ‘Johnson’s Blue’), niitäkin löytyi omasta pihasta.  Työnsin vielä väleihin kolme valkoista unikkoa (Papaver orientale ‘Perry’s White’).  Unikot ovat lähes pakkomielle, en ole epäonnistunut minkään kasvattamisessa yhtä pahasti.  Muualla puutarhassa aurinko ei vain riitä niille.  Jospa tässä, pihan aurinkoisimmassa kohdassa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Pensasruusu perennapöheikössä at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: