Aikaiset perennat.

June 14, 2013 § Leave a comment

Kevät ja alkukesä ovat metsäisessä puutarhassani kulta-aikaa.  Varmasti istutan syksyllä taas rinteet täyteen sipuleita.  Mutta palautan mieleeni aikaiset perennat, joissakin penkeissä niitä voisi olla vielä enemmän.

DSC_0082Uhkea valkoinen ‘Exotic Emperor’ tulppaani ja taustan ‘Thalia’ narsissi eivät näyttäisi tältä ilman vaaleita ja punertavia jouluruusuja (Helleborus orientalis) ja keltaisia esikkoja (Primula veris).  Jouluruusun suuret lehdet ovat kauniit syksyyn saakka.   Esikot leviävät joka paikkaan ja häviävät kesällä akileijojen alle.

DSC_0020 kopioSama tulppaani seuranaan sievää liuskalehtistä tuoksumataraa (Galium odoratum) ja rotkolemmikkiä (Brunnera macrophylla). Myös ritarinkannukset nousevat aikaisin ja antavat tervetullutta vehreyttä omenapuun varjostamaan penkkiin.

DSC_0024 kopioLeimujen aikaan rotkolemmikin lehdet ovat kasvaneet suuriksi ja tuovat kaivattua valoa pimeään nurkkaan.

DSC_0054Tuoksumatara kukkii alkukesästä.  Lehtiruusukkeet peittävät maan hyvin.  Luulin sen tarvitsevan paljon kosteutta.  Kosteita kasvupaikkoja ei puutarhassani ole ollenkaan, mutta silti se leviää iloisesti.  Olen istuttanut tuoksumataraa jo useampaan hankalaan paikkaan (välillä kuivuvaan varjoon).

DSC_0022 kopioSuureen perennapenkkiin, pionien ympärille, istutan aina sipulikukkien ryhmän.  Pionin punertavat versot nousevat maasta varhain, mutta eivät vie vielä paljon tilaa.  Myöhemmin rehevät pionit peittävät kuihtuvat varret.  Taustalla myös mainio kevätperenna, tuoksukurjenpolvi (Geranium macrorrhizum ‘Biokovo’ muodostaa tiiviin maton jo aikaisin keväällä ja peittää maan.  Kukat ovat hyvin vaaleanpunertavia.  Kulmassa myös pieni suosikki, pikkusydän (Dicentra formosa).

DSC_0028Valkoinen pikkusydän kukkii valon täplittämänä.  Myöhemmin koivu varjostaa penkkiä enemmän ja myös kuivattaa maata.  Pikkusydän voi olla aika nuutunut, mutta virkoaa taas sateella.  Valkokukkainen allium on matala, leveälehtinen Allium karataviense.

DSC_0035Pienten villitulppaanien takana on omassa puutarhassani kaikkein sitkeimmäksi osoittautunut maanpeitekasvi, tellima.  Se on siis vielä vahvempi kuin poimulehti, joka ei pidä kuivumisesta.  Molemmat viihtyvät varjossa.

DSC_0035 kopioAlkukesästä puron varrella tellima (Tellima grandiflora) kukkii korkein, näyttävin kukkavanoin.  Kukkien kuihduttua leikkaan pitkät kukkavarret pois, silloin tellima tekee uusia lehtiä ja tuuhenee nopeasti.

DSC_0024Kaihonkukka (Omphalodes verna) saa ensimmäisenä maan tehokkaasti vihreitten lehtien peittoon.   Ja kohta aukeavat lemmikinsiniset kukat.  Telliman, tuoksukurjenpolven ja kaihonkukan kolmikko on puutarhassani korvaamaton.  Ilman niitä varjoisassa ja kuivuvassa puutarhassa en saisi millään ilveellä maata peitettyä.  Kaihonkukka on levittäytynyt jo sietämättömään paikkaan, suurimman koivun juurialueelle.  Miten näin sievä voi olla näin vahva!  Keväällä sinisen kukkameren yläpuolella on korkeita narsisseja ja sitten myöhäisiä tulppaaneja.

DSC_0033Valkoinen narsissi (Narcissus poeticus) ja ‘kameleonttitulppaani’ ‘Shirley’.  Shirley on tässä piparminttu-asussa, myöhemmin se on vaaleampi ja kuviointi terälehdillä seittimäistä, kuin marmorointia.

DSC_0059 2Tavallinen lemmikki on varmasti yksi suloisimmista sipulikukkien kumppaneista.  Istutin aikanaan ehkä kolme lemmikkiä koristeomenapuun alle metsärinteeseen.  Lemmikki on kylväytynyt sittemmin kaikkialle ja aina se on suurenmoinen.  Kun lemmikkien kukinta on ohi, kukkavarret kasvavat pitkiksi roikoiksi.  Silloin nypin lemmikit pois penkeistä.  Siemeniä on ehtinyt levitä joka paikkaan ja ensi keväänä ilahdun lemmikeistä taas uusissa paikoissa.   Varjohiippa ja talvio on vielä mainittava. Kuvat ja tiedot löytyvät maanpeitekasvi-osiosta.  Molemmat ovat ikivihreitä, mutta Suomen talven jäljiltä näky on kyllä aluksi ränsistynyt.  Nopeasti ne kuitenkin kasvattavat uusia lehtiä ja ovat paitsi kauniita myös kestäviä.

DSC_0064Puutarhan laidalla ollaan suurimman koivun juurella.  Vuorenkilvet ovat jo kasvattaneet uusia lehtiä talven runtelemien tilalle.  Punertavine lehtineen ne ovat aika mainio tausta tummille tulppaaneille ‘Queen of Night’.  Istutan vuorenkilpiä vielä lisää, kaihonkukan lisäksi mikään muu ei ole hyväksynyt tällaista kasvupaikkaa.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Aikaiset perennat. at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: