Taustapensaat

March 1, 2013 § Leave a comment

aaa00670

Hämmästelen pensaitten määrää pienessä rivitalopihassani.  Pikkupuita olen istuttanut muutamia, omenapuita ja kirsikoita.  Pensaita sitäkin enemmän.  Pari katajaa ja tuijaa metsän rajalla, ikivihreät antavat puutarhaan ryhtiä ympäri vuoden.  Viisi tuijaa on kasvamassa näkösuojaksi taloyhtiön parkkipaikan edessä.  Tuija tuskin on kenenkään lempipensas, mutta tuuhea ja korkea ikivihreä  toimii hyvin.  Havukasvit ovat myös hyvä tausta muille pensaille, sipulikukille ja perennoille.

DSC00741Tuijia ei tarvitse esitellä.  Sen sijaan näytän lempi-ikivihreäni, rohtokatajan.  Niitä kasvaa rivi sisääntulon molemmin puolin, häivyttämässä edes vähän rumaa sokkelia.    Rohtokatajan muoto on kauniin maljamainen.  Rohtokatajien edessä on ryhmä kuivan ja aurinkoisen paikan perennoja.

uusin6.6 025Metsärinteeseen on uponnut pensaita melkoisesti.  Paikka oli aikaisemmin taloyhtiön rakennusjätteen kaatopaikka.  Muutama sitkeä ruohotupas, hiekkaa ja rojua.  Istutin taustaksi pari sinikuusamaa ja sirotuomipihlajan.  Ne muodostavat nyt vihreän seinämän rinteen kasviryhmälle.  Siellä täällä erottuvat vihreät puskat ovat rinneangervoja.  Ilman niitä en saisi  pidettyä kuivaa rinnettä (ollaan suurimman koivun juuristoalueella) millään konstilla vehreänä kesän yli.  Istutin myös pienempiä angervoja penkin reuna-aidaksi.  Leikkaan pienet keijuangervot pyöreiksi mättäiksi.  Ne kiemurtelevat sievänä rivinä polun reunalla.  Kokeilin muitakin reunakasveja, mikään muu ei ole kasvanut yhtä hyvin.  Kuten näette, korkeat sipulikasvit nousevat mukavasti esiin vehreyden keskeltä.  Kesällä kukkivat sormustinkukat ja akileijat.  Haaveilen varjoliljoista…

Aivan mainio taustapensas on myös lännenheisiangervo.  Sinikuusamien tapaan se kasvaa suureksi ja lehteväksi.  Molemmat kasvavat pihassani koivujen juuristoalueella, tosi hankalassa paikassa.  Matalampi taustapensas, joka on kasvupaikan suhteen yhtä vaatimaton on taikinamarja.  Olen istuttanut sitä lähes täyteen varjoon, talon pohjoispuolelle.  Taikinamarja muistuttaa karviaista lehdiltään.  Sen hyvä puoli on se, että lehdet puhkeavat aikaisin.

Muut pensaat ovatkin sitten näyttävästi kukkivia.  Jokaisessa perennapenkissäni kasvaa monia kukkivia pensaita.  Ilman niitä en pystyisi pitämään puutarhaani rehevänä (kuivaa, kuivaa).  Keroon niistä omassa jutussa.

kallio

Rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii on maun mukaan iso pensas tai pikkupuu.  3.5 – 5 metriä korkea.  Monen puutarhagurun lempipuu pieneen puutarhaan. Keväällä puun tummat nuoret lehdet ovat kaunis näky sipulikukkien taustana. Olen niin tyytyväinen lajiin, että olen istuttanut metsärinteeseen myös Sirotuomipihlajan (Amelanchier laevis) ja Isotuomipihlajan (Amerlanchier spicata).  Sirotuomipihlaja on kasvutavaltaan koristeellinen ja kuulemma vanhemmiten oksistoltaan mutkitteleva – sitä odotellessa nautin sen kaikin tavoin kauniista muodosta.  Isotuomipihlaja kasvaa pylväsmäisesti ylöspäin.  Saman korkuinen.   Kaikissa on kauniit lehdet ja tuomenkukat.

Sinikuusama   Lonicera caerulea   kasvaa tuuheaksi, pyöreäksi pensaaksi hankalassakin (esim. kuivassa varjossa) kasvupaikassa. Korkeus 1 – 1.5 metriä.  Ei vaadi leikkaamista yms.  parin vuoden välein vähän katetta juurille lisää.

Rinneangervo Spirea densiflora   nimensä mukaisesti sopii kuivuvaan rinteeseenkin.  Korkeus puolesta metristä metriin.  Leikkaan omiani parin vuoden välein, jotta ne pysyvät tuuheampina. Vaaleanpunaiset kukat, koivuangervolla valkoiset.

Keijuangervo Spirea japonica  toimii puksipuun tapaan leikattuna, pyöreänä ‘pikkuaitana’  polun varrella.  Leikkaan aitani 2- 3 kertaa alkukesästä.  Paljon vähemmän huolia kuin puksipuista.

Lännenheisiangervo Physocarpus opulifolius  vahva heisiangervo tulee toimeen todennäköisesti paikassa kuin paikassa.  Vaalealehtinen roteva yksilö kasvaa suuren pihakoivun juurella auringossa.  Tummalehtinen ja kaunis ‘Diabolo’  taas kuivassa varjossa.  Korkeus 2-3 metriä.  Vaalealehtistä leikkaan parin vuoden välein reippaasti,  se kasvattaa uusia oksia iloisesti ja pysyy kahden metrin rajoissa.

Taikinamarja Ribes alpinum  joka paikan pensas taikinamarja kasvaa metrin, puolitoista korkeaksi.  Talon pohjoisseinustalla viihtyvä pensas on arvokas.  Mutta taikinamarjalla on muitakin avuja, sen lehdet puhkeavat aikaisin.  Ja lisäksi sen voi leikata keväällä tiukasti haluamaansa muotoon.  Leikkaamattakin se olisi pyöreähkö ja tuuhea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Taustapensaat at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: