Pienet puut rivitalopihaan

February 22, 2013 § Leave a comment

DSC_0016Omenapuu olisi ensimmäinen valintani, jos vain yksi puu mahtuisi.  Mikä muu puu on yhtä kauniskasvuinen, ihanasti kukkiva ja maukasta satoa tuottava?  Omassa puutarhassa kasvun seuraaminen on suurimpia iloja.  Ovatko nuput jo auenneet?  Kuinka paljon raakileita on tänä vuonna?

sateen jälkeen 002Rivitalopihan nurkassa kasvava omenapuu ei vie paljon tilaa.  Omani on ainakin 50 vuotta sitten istutettu. Rivitaloalue oli ennen täynnä omenapuita, oikea omenatarha.  Vanhoja puita on jäljellä siellä täällä.  Omaani vaalin, lajike on täydellinen arvoitus.  Pidän omenapuusta niin paljon, että istutin itse toisenkin, Valkea kuulaan.  Omenankukkia ei voi olla puutarhassa liikaa.

DSC_0148Nykyään saa puutarhamyymälöistä myös pieniä pylväsmäisiä omenapuita.  Minunkin puutarhassani kasvaa sellainen.  Se ei kylläkään tuota omenasatoa.  Koristeomenapuut ovat nimensä mukaisesti kauniita puita, joihin tulee tietysti kukkia, mutta myös pieniä ja värikkäitä hedelmiä.

DSC_0132

Riippaoksaisen ‘mini’koristeomenan lisäksi olen istuttanut metsärinteeseen kaksi koristeomenapuuta.  Toinen on vihreälehtinen ja toinen punertavalehtinen Malus ‘Baccata’.

DSC_0011 kopioMetsärinteen puutarhassa   punalehtinen koristeomena on vasta taimi (lue:risu).  Siinä se sinnittelee metsikön koivujen, kuusien ja pihlajien edessä.  Ympärillä on tuijia, angervoja ja perennoja.  Muutaman vuoden kuluttua koristeomena erottuu jo muittenkin kuin minun silmääni.

15.5. väri 029

Kirsikka sopii myös hyvin pieneen pihaan.  Rusokirsikka on pieni puu, joka ei tuota satoa.  Puu on kaunismuotoinen ja siro.  Kirsikkani on myös vasta taimi.  Se kasvaa ison perennapenkin laidalla japaninvaahteran lähellä.  Vaikka kirsikoita ei tulekaan niin oikeita kirsikankukkia puhkeaa keväällä.

Roo 018Pieneen pihaan sopivia vaahteroita on myös olemassa.   En ole tullut kuvanneeksi Mongolian vaahteraani.  Puu on kaunis, mutta se kasvaa aivan autokatoksen edessä.  Monet hienot pihlajalajikkeet sopisivat myös rivitalopihaan.  Omaan pihaani en ole kuitenkaan niitä istuttanut, sillä metsikössä kasvaa pihlajia vaikka millä mitalla.  Metsikössä kasvaa myös jättikoivuja ja kuusia.Voisi ehkä ajatella, ettei meillä lisää puita tarvita.  Mutta korkeitten puitten vierelle perustettu puutarha näyttäisi helposti ‘typistetyltä’ tai lattealta ilman pieniä puita.  Ne tekevät korkeitten luonnonpuitten alle  välikerroksen.   Pensaat ja perennat asettuvat paikoilleen luontevasti.  Puut tekevät puutarhasta puutarhan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Pienet puut rivitalopihaan at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: