Pitkään kukkivat

January 24, 2013 § Leave a comment

elo 006 En luopuisi millään pioneista enkä juhannusruusuista, vaikka tuntuu että ne käväisevät ihastuttamassa vain hetken.  Olen etsinyt jokaiseen puutarhan osaan ainakin jonkin pitkään kukkivan.  Ne tuovat jatkuvuutta, kun ympärillä tullaan ja mennään. Punahattu Echinacea purpurea ‘Magnus’ on mainio lajike.  Se kukkii niissä kahdessa pikkupenkissä, joihin aurinko osuu.   Etupihaan sopii paremmin valkoinen ‘Alba’.  Monia muitakin valkoisia löytyy puutarhamyymälöistä.

DSC_0010 kopio 2Tarhajuorulla (Tradescantia) on oikea vanhan ajan tätiperennan nimi.  Juuri niin vankka ja luotettava se onkin.  Lehdet erottuvat mukavasti perennapenkissä rehevinä ja kapeina.  Kukkia aukeaa joka päivä korkeisiin varsiin.  Jotkut väreistä voivat olla hyvin voimakkaita.  Omani on hennon laventelinsininen, oikein kaunis puron reunalla.

DSC_0006 kopioSiroja kellokukkia on puutarhassani paljon, sinisiä ja valkoisia.  Maitokello (Campanula lactiflora ‘Prichard’s variety’) ansaitsee maininnan pitkällä ja näyttävällä kukinnallaan.  Se sietää myös puolivarjoista ja melko kuivaa kasvupaikkaa.  Maitokello on hyvin korkea ja tukevavartinen.  Se kasvaa puutarhassa jalopionin takana.

DSC_0039

Kivikkotörmäkukka (Scabiosa caucasica) on uusi kasvi puutarhassani.  Istutin sen tädykkeitten eteen tuomaan väriä, ja sitä sainkin!  Voi olla että se on hävinnyt talven jälkeen.  Törmäkukat voivat olla lyhytikäisiä.  Se vaatii hyvin läpäisevän alustan.  Kallioni päällä on kuivaa, saa nähdä.  Yhdenkin kesän kukinnalla se lunasti paikkansa.  Kukat voivat olla valkoisia, sinisiä tai punertavia.  Omani on hyvin tummakukkainen ja kuvassa vielä nuppuinen.

DSC_0012

Törmäkukka jaksoi kukkia syyskesään saakka.  Silloin syysvuokot (Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’ valkoinen ja ‘Robusta’ vaaleanpunainen) olivat jo kukassa.  Ne ovat uskomattoman helppoja ja vaatimattomia kasveja.  Kukinta on runsasta ja lisäksi nuput nousevat jo aikaisin ja ovat hyvin koristeellisia.  Syysvuokkoja on puutarhan monessa kohdassa, valkoisia ja vaaleanpunaisia. Viime syksynä ne kukkivat vielä lokakuussa.

DSC_0002 2 kopioDSC_0042

Kurjenpolvia (Geranium) on olemassa kaikkiin mahdollisiin paikkoihin, kuivaan varjoon, kuivaan aurinkoon, kosteaan puolivarjoon… Suurikukkaisen kurjenpolven nimi on ‘Johnson’s Blue’ .

Pitkään kukkivia on onneksi paljon muitakin: päivänliljat, mirrinmintut, syysasterit, malvat, päivänkakkarat.  Nämä tulivat mieleen näin tammikuussa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Pitkään kukkivat at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: