Vaatimattomat ruusut

January 10, 2013 § Leave a comment

DSC_0011 kopio

‘Vaatimaton’ kuulostaa ikävältä puutarhan kuningattaria kuvaamaan.  Vaatimaton tarkoittaa sitä, että nämä ruusut eivät vaadi ihanteellisia ruusunkasvatusolosuhteita:  aurinkoa ja kosteutta pidättävää multavaa maata.  Toivottomaankin puutarhaan voi saada ruusuja.  Tyydyin itse pitkään etupihan harvinaisen aurinkopaikan kurtturuusupensaikkoon.  Mutta nyt olen yritysten ja ankaran etsinnän tuloksena löytänyt puutarhaani monia vaatimattomia ruusuja.

Oma puutarhani tarjoaa laihaa maata, koivun juuristoalueita ja korkeintaan puolivarjoa.    Kaikki seuraavat ruusut on etsitty rajauksella:  sietävät puolivarjoa ja sietävät kuivuutta.

DSC_0007 kopioPensaana lähikuvan ruusu näyttää tältä.  Se on tavallinen piharuusu, Taimistoviljelijän oppaan ‘Kotipihan ruusut’ perusteella se voisi olla Kempeleenruusu.  Pensas on puolitoista metriä korkea, työnnän keppejä rentojen varsien tueksi.  Yksinkertaiset kukat ovat melko suuria, karmiininpunaisia (ruusunpunaisia) ja keskusta heteineen on erityisen kaunis..  Pensas tekee myös kauniit kiulukat.

DSC_0058Juhannusruusu, lapsuuden saunarannan ihme.  Puutarhani kaikkein kuivimmassa paikassa suuren koivun ja orapihlaja-aidan vieressä!  Kukkii vain hetken, siltä tuntuu, mutta hetki on lumoava.   ‘Kotipihan ruusut’ näyttää, että  juhannusruusu on puolikerrottu.   Juhannusruusuna sen vuosia sitten ostin.  Kukkii todella runsaasti, mutta vasta kun se siirrettiin pihan aurinkoisimpaan paikkaan.

DSC_0006 kopio 2 Kirjoapteekkarinruusu ‘Rosa Mundi’ on ikivanha lajike.  Matala, alle metrinen ja erittäin runsaasti kukkiva.  Omani kukkii suuren koivun juurella, siis hyvin kuivassa paikassa.  Aurinko osuu siihen muutaman tunnin ajan, puolivarjoa. Kirjavat kukat ovat hauskat ja niitten ympärille on helppo luoda kaunis ryhmä.

DSC_0084Teresanruusu Rosa ‘Therese Bugnet’ ilahduttaa kukillaan pitkään.  Tavalliseen ruusujen kukinta-aikaan, kesäkuun lopulta heinäkuun puoliväliin runsaammin ja sitten loppukesällä aukeaa yksittäisiä kukkia.  Pensas on lähes kaksimetrinen, siis kookas.  Se kukkii isossa perennapenkissä, joka on korkeintaan puolivarjoinen.  Savimaa kuivuu loppukesästä, joten vaatimaton ruusu tämäkin on. Viime kesänä istutin metsänreunaan valkoisen version ‘Louise Bugnet’, yhtä helppo mutta vaaleakukkainen.

DSC_0086Lempiruusuni vaaleankeltainen kaunotar ‘Aicha’.  Myös se on valittu kuivuuden sietokykynsä takia.  Se kukkii vanhojen syreenien alla.  Istutin sen hyvään multaan ja lisään keväällä uutta multaa ja hevosenlantaa.  Ruusu on vielä nuori ja juurtumassa.    Kukista ei voi vielä ensimmäisen vuoden jälkeen puhua monikossa.  Mutta tämä yksi kukka oli täydellisen ihana!

pisarat 009Suviruusu ‘Poppius’ kukkii puolivarjossa ja hyvin kuivassa paikassa tietenkin.  Se aloittaa heti juhannusruusun jälkeen.  Kukat ovat pieniä, vaaleanpunaisia ja puolikerrottuja.  Oksat ja lehdet ovat myös sieviä ja koristeellia.  Syksyllä voi iloita kiulukoista.

villiruusut 003

Onneksi pidän villiruusun oloisista ruusuista.  Jaloruusut eivät kuivassa varjossa menestyisi ollenkaan.  Muutama ‘moderni’ peittoruusu puutarhassani on.  Kaikki ovat vaatimattomia ja melko paljon villiruusun oloisia.

aurinko 005Uusia kukkia puhkeaa jatkuvasti loppukesään asti.   ‘Cover’- lanjikkeet ovat rento-oksasia ja pienikukkaisia.  ‘Sweet Cover’ on vaaleanpunainen ja se kasvaa puolivarjossa, ison perennapenkin reunassa.  Toinen pieni peittoruusulajike kasvaa etupihalla, syreenien edessä.  ‘Aspirin Rose’ on lähes valkoinen, hennon vaaleanpunainen.  Se on yhtä vaatimaton ja jatkuvasti kukkiva.  Kukat ovat vaaleita, vähän punertavia ja muistuttavat jaloruusun kukkia.  ‘Aspirin Rose’ on muodoltaankin kaunis ruusu, jota katselee mielellään läheltä.  Se on muuten Ruotsissa finaalissa, 3 parhaan joukossa vuoden ruusuksi!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Vaatimattomat ruusut at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: