SYYSkuu

September 4, 2012 § Leave a comment

Syyskuu – miksi kesän taittuminen pitää esittää noin suoraan ‘päin naamaa’?   Kesän lämpö viipyilee vielä keskipäivällä.  Mutta vanhan omenapuun sato kypsyy silmissä.  Ensimmäiset hillopurkit odottavat jo hillopullien leipomispäiviä, sitten kun on synkkää ja pimeää.  Ehkä on kuitenkin tarpeen kertoa puutarhureille asia selvästi, sillä on aika istuttaa ensimmäiset kevään kukkijat, pienet sipulikasvit ja narsissit.  Lämpimässä auringonpaisteessa se on ollut ilo.

Puutarha ei ole vielä noteerannut syksyn tuloa ollenkaan.  Yöhalloja ei  ole koettu ja kaikki kukoistaa.  Muutamat kasvit ovat aloittaneet uusintakierroksen.  Hämmästyttävin on keltakotakuusama, Weigela, jonka tähtihetki on keväällä.  Silloin kuvaan keltaisena kukkivaa pensasta narsissien ja esikkojen kanssa.  Luulen että aikainen herääminen johtuu reippaasta leikkauksesta.  Suurin osa pensaista kannattaa leikata elo-syyskuussa.  Weigela tarvitsi kunnon karsintaa ja se varmaankin käynnisti kukinnan.

Keittiön ikkunanäkymä on edelleen värikäs.  Huokaan tyytyväisenä, monien vuosien epäonnistumisien jälkeen kuiva ja viettävä kukkapenkki kahden syreenin alla kukkii keväästä syksyyn.  Tänä kesänä lisäsin valkoiset päivänhatut ja etualan asterin ‘Mönch’.  Asteri kukkii hyvin, mutta tänne varjoisampaan takaosaan on harhautunut vain muutama pehmeänsininen kukka.

Sinipallo-ohdaketta on suuri ryhmä penkin keskellä.  Pallonuput nousevat jo alkukesällä ja lehdet ovat ohdakemaisen rotevat.  Ohdake on varmaan penkin ‘avainkasvi’.  En ihmettele, että tunnetusti pätevät puutarhaihmiset, ruotsalaiset, valitsivat sen vuoden 2012 perennaksi.    Olen fani.

Myös perhoset rakastavat sinipallo-ohdakkeita.  Läheltä näkee, että molemmat ovat  saaneet vähän siipeensä öisissä rankkasateissa.  Kauhtumista kukinnoissa, mutta korkealle nouseva pallomeri ilahduttaa vielä talvellakin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading SYYSkuu at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: