Värien harmoniaa etsimässä

July 28, 2012 § Leave a comment

Savimaan suuressa perenapenkissä kaikki kasvaa rehevänä.  On tullut hienosäätöjen hetki.  Innostuin istuttamaan keväällä kärhötelineeseen Comtesse de Bouchaud -kärhön, johon olen hyvin ihastunut.  Sen rinnalle ajattelin vaaleamman kylmän pinkin maitokellon ‘Loddon Anna’, mutta toinen taimistani olikin eri väriä!  Siirsin tämän lilan toiseen paikkaan.  ‘Loddon Anna’ sopii hienosti, kuvaan sen kunhan ehdin yhdessä kärhön kanssa.

Vaaleanpunainen ei todellakaan ole puutarhani perusväri, mutta täällä rehevän vihreyden keskellä se on mielestäni raikas.  Matala pensasruusu kukkii hillittömästi.  Valitsin sen värin ja yksinkertaisten kukkien takia.  Lajike on aivan tavallinen ‘Sweet Haze’.

Köynnösruusu ‘New Dawn’ on myös tavallinen, kestävä ja kaunis.  Ensimmäiset vuodet se tosin kitui, koska yritin saada sen mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan.  Meillä sellainen paikka on samalla myös rutikuiva (=koivujen lähellä).  Kukkia sain vasta, kun kaksi vuotta sitten siirsin ruusun savimaalle, pergolan pylvään juureen.  Puolivarjoon, mutta hyvään maahan.  Viime vuonna kukkia oli kaksi, nyt niitä ei tarvitse enää laskea.

Eilen kärhö ‘Hagley hybrid’ muutti New Dawn-köynnösruusun viereen.  Paikalla oli aikaisemmin sininen alppikärhö, joka ei tietenkään ikinä tavannut ruusua kukassa.  Kärhön ja köynnösruusun samansävyiset, mutta eri muotoiset kukat ilahduttavat.

Vaaleanpunaista pukee tumma.  Ei vain kuvassa, vaan todellisuudessa.  Taustana on punalehtinen japaninvaahtera, tummalehtistä keijunkukkaa ‘Palace Purple’ ja tummaa orvokkia, Viola riviniana.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Värien harmoniaa etsimässä at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: