Vaaleanpunaista

July 9, 2012 § Leave a comment

Perhosangervo, Gillenia trifoliata, levittää pitkiä kukkavanojaan metsärinteen valossa.  Tarhavarjohiippa on vihdoin jaksanut peittää vihreyteen kuivan ja varjoisan paikan suuren koivun alla.  Tarhavarjohiippa on sitkeä ja kaunis maanpeittokasvi.  Lehdet ovat kapeitten ja korkeitten varsien päässä ja koko kasvi näyttää sirolta.  Parhaiten se erottuu keväällä, kun perennat ovat vasta aluillaan ja tarhavarjohiipan kaunis kasvutapa pääsee oikeuksiinsa.  Perhosangervo on myös helppo, tähtimäiset kukat loistavat metsärinteen siirtyvässä valossa.  Varret ovat punertavat ja tarkemmin katsoen kukissakin on ripaus punaista.

Siitä päästäänkin väriteemaan, metsärinteessä on tummien lehtien alueita, kimikkiä, mustaluumu ja taustalla erottuvat tumma keijunkukka, Heuchera ‘Palace purple’.  Yhdistän tummaan vaaleanpunaista.

Jalopioni on hyvin hennon vaaleanpunainen.  Terälehdissä on ripaus voimakasta pinkkiä.  Tummien lehtien taustaa vasten vaalea punainen näyttää raikkaalta ja herkältä.  Kirsikkapuu kukkii tietysti vaaleanpunaisena keväällä, myöhemmin keijunkukat ja tiarellat. Tiedän että puutarhassa on vaaleanpunainen ‘Sarah Bernhardt’.  Epäilen kuitenkin, että tämä on  Festiva maxima, vaikka toinen yksilö onkin selvästi valkoisempi.  Sarah ei taida vielä tänä vuonna kukkia, olen siirrellyt pioneja ja kukintaa joutuu odottamaan.

Sipulikasvi, Allium bulgaricum, yhdistää kukissaan sekä ‘goottitumman’ että hennon vaaleanpunaisen.    Etsin yhä uusia alliumeja, myöhemmin kukkivia.  Allium bulgaricum kukkii heinäkuussa ja tuo mukavaa rytmiä perennapenkkiin kukkavanoillaan, jotka kohoavat korkealle maanpeittokasvien yläpuolelle.

Tavallinen sormustinkukka on hieno, 2-vuotinen perinnekasvi.  Pidän sormustinkukista tavattomasti ja olen lisännyt niitä nyt toiseen varjoisaan ja kuivaan paikkaan.  Tänä vuonna näen vain komeat lehtiruusukkeet.  Ensi vuonna näen, ovatko sormustinkukat valkoisia, kuten pitäisi.

Pioni  täydessä kukoistuksessa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Vaaleanpunaista at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: