Kesän kynnyksellä

July 1, 2012 § Leave a comment

Tukevan, korkean varren päässä kimaltava tähtikukkien pallo.  Laukka, ruohosipulin sukua, Allium hollandicum ‘Purple Sensation’ aina tässä puutarhassa.

Alliumit ovat mainioita alkukesän kasveja.  Sipulit istutetaan syksyllä ja kuten sipulien luonto on, kukat aukeavat takuuvarmasti kesäkuussa.  Muitten sipulikasvien aika on jo ohi, alliumeista on paljon iloa.  Perennoista kukkivat vasta akileijat ja jotkut kurjenpolvet.

Metsärinteen keväiset sipulikasvit ovat hävinneet pensaitten alle.  Kauan kukkiva ‘Spring Green’ jaksaa vielä alliumin availlessa kukkapallojaan.  Rinteen alareunassa akileijat tuovat väriä, mutta ilman alliumeja ylärinne olisi ihan tylsä.

Ehkä se johtuu lapsuuden saunarannan juhannusruusuista tai ehkä se vain on täydellisen kaunis.  Odotan joka vuosi juhannusruusun ensimmäisen kukan aukeamista.  Vihdoin onnistuin pari vuotta sitten löytämään varjoisasta metsäpuutarhastani juhannusruusulle tarpeeksi valoisan paikan.  Kuivasta ja laihasta maasta se ei loukkaannu ollenkaan.

Auringon puutteen vuoksi juhannusruusu kukkii vain yhdessä puutarhan nurkassa.  Ja totta on, että eihän se kauan kuki.  Olen etsinyt muualle juhannusruusun kaltaisia, yksinkertaisia ruusuja.  Ihanimman niistä, keltaisen ‘Aicha’ ruusun pääsenkin esittelemään ihan kohta.

Kirjopikarililjaa ylistin jo aikaisemmin kevään sipulikasvien joukossa.  Lähikuva putkahti esiin vasta nyt.  Kesäkuun alussa kirjopikarililja kukkii savimaalla isossa perennapenkissä.  Ensi syksynä aion istuttaa sipuleita moneen uuteen paikkaan.  Siro ja herkkä lilja sopii melkeinpä minne vaan.  Lisäksi kirjopikarililjan ohuet, ruohomaiset lehdet ovat iso etu.  Tulppaanien ja narsissien kuihtuvia lehtiä pitää yrittää kätkeä istuttamalla ne kookkaitten perennojen tai pensaitten juurelle.

Haikeat jäähyväiset ihanalle keväälle.  Viileä ja sateinen kesäkuu on säilyttänyt puutarhan raikkaana.  Ruusujen ja perennojen juhlakausi on avattu.  Seuraavalla kerralla olemme vihdoin viimein jo mukana puutarhan elämässä reaaliajassa!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Kesän kynnyksellä at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: