Kevään kärhöt

June 30, 2012 § Leave a comment

Ensimmäinen kärhö kasvaa pihlajan juurella, metsän reunassa.  Muutaman vuoden se jurnutti eikä tuntunut edistyvän kiipeämisessä.  Nyt se on kietoutunut korkealle pihlajan oksistoon ja nuppujen siluetit piirtyvät kevättaivasta vasten.

Tavallinen alppikärhö, turvallinen askel kärhömaailmaan.  Atragene-ryhmän kärhöt kukkivat aikaisin keväällä.  Ilmeisesti ne sietävät lähes kohtuuttomia kasvuolosuhteita koivujen ja pihlajien juurialueella.  Hitaan alun jälkeen ne vahvistuvat, kasvavat korkeutta ja kukkivat runsaasti ilman sen kummempaa hoitamista.  Alppikärhöjä ei edes tarvitse leikata.

Violetti alppikärhö kukkii toisen pihlajan rungolla.  Väri on hyvin kaunis, etiketti on hävinnyt ja jostain nimi olisi löydettävä.  Saattaa olla, että se on ruotsalainen lajike.  Puutarhassa on myös pinkki alppikärhö ‘Ruby’,  jonka kukka on täsmälleen samanmuotoinen.  Sen etiketti on tallessa ja kuvassa se on selvästi pinkki?

Sininen kerrottukukkainen on mielestäni Clematis Atragene (Macropetala) ‘Frankie’.  Alppikärhö ja aikainen kukkija.  Alppikärhöt ovat pieni- ja sirokukkaisia, ne sopivat hyvin kasvamaan ‘luonnon’puihin.  Puutarhani metsärinteessä ei muita kärhöjä olekaan.

Hyvin voimakaskasvuinen ja sievä alppikärhö on Clematis ‘Markham’s Pink’.   Tänä keväänä se kukki aivan valtoimenaan ja pitkään kesäkuussa.  Pergolan pylvästä ylös kasvaessaan se on viikkoja kaunis myös nuppuisena.  Tämä kärhö kukkii puutarhan keskellä, vähemmän villillä ja luonnonvaraisella alueella.  Sokerinsuloinen, koristeellinen pinkki on aivan kohdallaan.

‘Markham’s Pink’ on kukassa samaan aikaan kuin orapihlaja-aita, selvästi perusalppikärhöjä myöhemmin.  Puron reunalle istutin tänä keväänä valkoisen kerrottukukkaisen Atragene-ryhmän kärhön ‘Albina Plena’.  Sekin kukki kauan keväällä ja luvassa pitäisi olla uusi kukinta vielä loppukesällä.

Ruusuja odotellessa saa ihailla alppiruusujen massiivista väriloistoa.  Lajikkeita en yritäkään enää vuosien jälkeen jäljittää.  Tavallisia perusalppiruusuja ne ovat kaikki, hennompia ja vähän vahvempia violetteja.

Alppiruusut muodostavat puutarhan rajan metsää vasten yhdessä sinikuusaman ja parin tuijan kanssa.  Alppiruusut ovat tärkeitä suuren osan vuotta ikivihreitten lehtiensä vuoksi.

Hyvin vaalkeakukkainen alppiruusu sopii myös kevätkukkien taustalle, raikkaan vehreyden keskelle.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Kevään kärhöt at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: