Tulppaanien kukinta

June 26, 2012 § Leave a comment

Joka kevät tulppaanit muuttavat metsärinteen lumotuksi paikaksi.  Kuljen polkua edestakaisin kevään monenmoisissa puuhissa.  Useimmiten näky pysäyttää kesken matkaa.  Metsän takaa tulviva valo saa tulppaanit loistamaan.

Metsärinteen alareunaan istutin itselleni uuden lajikkeen nimeltä ‘Shirley’.  Se osoittautukin jännittäväksi tulppaaniksi, joka muutti muotoaan ja väriään kehittyessään nupusta täyteen kukoistukseen.  Mielestäni Shirley on viehättävä.  Vaalean violetti kuviointi on herkkä ja vaihteleva.  Vaaleaa violettia väriä on pirskotettu epätasaisesti valkoiseen pintaan.  Tähän metsärinteeseen Shirley jää.

Maureen kukki Shirleyn lähellä metsärinteen alareunassa.   Sekin on uusi kokeilu.  Maureen on suorastaan kuningatarmainen ilmestys.  Kukkavarret ovat ennätyksellisen korkeat ja vahvat.  Valkoinen,  jalomuotoinen kukka on suuri ja ylväs.  Lajike on hyvin myöhäinen kukkija.  Maureen loisti peikonpähkinän vierellä jopa kauemmin kuin metsärinteen ‘Spring green’.

‘Spring green’, sitä ilman ei ole kevättä.  Nautin siitä vuodesta toiseen lempipaikassani, metsärinteessä.  Viridiflora-tulppaanina se on hiukan villinoloinen ja sopii siksi niin hyvin puutarhan reunalle, metsän rajaan.  Nuput ovat kauniinmuotoisia ja tukevat hyvin jouluruusujen ja esikkojen kukintaa.

Viridiflora-tulppaanien terälehtiä koristaa vihreä raita, siitä tulee ryhmän nimi.  Osa tulppaanien viehätystä on varmaan valo, joka tulee viistosti ylhäältä.  Tulppaanit kukkivat jyrkässä rinteessä.  Takaa pilkottaa muutama mustaluumun kukka ja  kurjenpolvimatto.

Metsärinteessä toteutan mieltymystäni tumman ja vaalean yhdistelmään.   Tumman taustan antavat purppuraiset keijunkukat, syyskimikit, mustaluumu ja tummat jouluruusut.  Vaaleat kukat nousevat hyvin esiin tummasta taustasta.

Takaa tulviva valo saa mustaluumun nuoret lehdet säihkymään punaista.  Vihreitten kurjenpolvien päällä kukkii muutama kirpeänpunainen atsaleankukka. Atsalea ei ole vuosiin kukkinut ollenkaan.  Rinne on hyvin kuiva suurimman koivun alla.  Atsalea palkitsi, kun jaksoin rahdata rinteeseen säkeittäin uutta multaa ja myös lastin hevosenlantaa.  Kauneuden perusta on kovin ‘maanläheistä’.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Tulppaanien kukinta at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: