Aurinko herättää

June 13, 2011 § Leave a comment

Aurinko on paistanut täydeltä terältä monta päivää ja puupionin  kukka avautui. Puutarhan ensimmäinen puupioni kukkii, vasta viime kesäkuussa istutettu.  Kyllä kannatti kasata kuivia lehtiä ja koota kekoa talvisuojaturpeesta syksyllä ja juosta keväällä saappaat jalassa pihalle peittelemään harsolla heti kun sääennusteessa inahdettiinkin hallanvaarasta.  On se niin ihana, rakastan myös lumpeenkukkia ja tämä muistuttaa sitä muodoltaan.  Terälehdet ovat silkkiä.

Lehdet ovat myös hienot.  Puupioni kokoaa terälehtensä iltavalossa.  Vieressä korkeita alliumin kapeita ja pitkiä nuppuja.  Uusi kokeilu, vielä ei yksikään ole avautunut ja jännitys säilyy.  Punertavat lehdet ovat japaninvaahteran ja sen takana kulmassa kasvaa nupulla oleva valkoinen pioni.  Kivipolun takana on apilamatto.  Ennestään tutut alliumit, Allium hollandicum ‘Puple sensation’ kukkivat jo metsärinteessä.

Iltavalo siivilöityy alas metsärinteen polulle.  Lilat alliumit häämöttävät korkeina palloina.  Ne ovat kauniit aina, tiukkoina nuppuina, pyöreinä pallokukkina.   Siemenkodat ovat myös koristeelliset keinuessaan korkealla muitten kasvien yläpuolella.  Etualalla kaunislehtinen tarhavarjohiippa, keskellä akileijoja ja punertavalehtistä kimikkiä sekä suurilehtisiä jouluruusuja.

Alliumin kukintoa kannattaa katsoa lähempääkin.

Lauantaina kävin huvittelemassa taimimarkkinoilla.  Paikallisten puutarhayhdistysten myyntikojuissa on tarjolla omilla pihoilla rakkaudella vaalittuja taimia.

Hankin täydennystä ruukkuistutuksiini.  En ole pelargoniaharrastaja, arvaan että aivan kuin pienistä ruusunkukista koottu, tiukka pyöreä kimppu on ruusupelargoni.  Ruukku viedään eteläiseen auringonpaahteeseen, naapurinkin iloksi matalan aidan päälle.

Romanttisen vaaleanpunainen se on, ja samansävyisen varjoisassa viihtyvän verenpisaran halusin myös. Se pääsee ehkä uuden puron kivikkoon.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Aurinko herättää at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: