Pensaitten näytös

June 9, 2011 § Leave a comment

Metsärinne on vehreytynyt.  Rinneangervojen vihreät mättäät erottuvat ja niitten lomasta kohoaa vielä vaan urhoollisesti ‘Spring green’ tulppaaneja. Alliumit nousivat hetkessä.  Ne ovat kauniita nuppuisina korkeissa varsissaan, mutta siitä vaiheesta ei ehdi iloita pitkään.  Nuput aukeavat ja lilat kukkapallot keinuvat tuulessa.  Alliumeja kasvaa monessakin paikassa.  Tämä lajike on klassikko Allium hollandicum ‘Purple sensation’.

Alliumien kukkiessa esiin tulee myös istutuksen idea.  Puolivarjossa korkeaa vaaleaa ja lilaa (kuvassa alliumit ja akileijat).  Vihreä, lehtevä pohja, joukossa elävöittämässä muutama tummalehtinen (keijunkukka, mustaluumu,syyskimikki).  Mustaluumu kukkii valkoisin, kirsikankukkia muistuttavin kukin.  Huomio kiinnittyy kuitenkin alppiruusuihin, joita kasvaa siellä täällä pitkin metsänreunaa.

Alppiruusut viihtyvät puolivarjoisassa metsärinteessä.  Muutama vuosi sitten yritin kasvattaa lapsuuden lempikasviani, juhannusruusua kallion päällä puolivarjossa.  Elossa ne pysyivät vaan eivät kukkineet.  Juhannusruusut siirrettiin suuren koivun alle aurinkoon.  Maa on kuivaa ja laihaa, melkein pölyä.  Pensaat leviävät ja ovat juuri niin kauniita kuin juhannusruusut ovat kukkiessaan päivänpaisteessa.

Juhannusruusujen lähellä on vanha omenapuu, joka kukkii samaan aikaan.

Omenat ovat pieniä, eikä niitä saada kovin paljon.  Muutama syödään puusta, lopusta tehdään joka vuosi hilloa.  Lisäksi tarvitaan omenia veljen  suurista puista Inkoosta.  Itse tehty omenahillo on suurta herkkua, sellaista ei voi ostaa mistään.

Kukista näkee, että omena ja ruusu ovat samaa Rosaceae-sukua.

Ensimmäisessä blogi-jutussani kuvasin lumikelloja vanhan omenapuun ryhmyisen rungon alla.  Väitin, että tämä vanha ranskatar ‘Mme Lemoine’ yllättää kaikki kukinnan uhkeudella.  Ja nyt on näytön paikka:

Rungoista näkee, että daamilla on ikää.  Syreeni tuoksuu huumaavasti ja kukkii ihanasti sinistä kesätaivasta vasten.  Ei ihme että ranskalainen jalostaja Victor Lemoine nimesi lajikkeen vaimonsa mukaan.

Kukat ovat kerrottuja.  Tätä lajiketta näin tänäkin keväänä puutarhamyymälässä.  Etupihalla syreenejä on kaksi rinteessä allekkain.  Niitten alla aurinkoisessa ja kuivassa maassa kukkii parhaillaan kvitteni.  Pidän siitä aina.  Talvella kaartuvat oksat elävöittävät.  Kukinnan jälkeen se on terveen, tummanvihreä.  Lehdet ovat melko pieniä ja tiheässä.  Kvitteni on tässä kasvupaikassa matala ja tuuhea.  Mieleen tulee (leikkaamaton) puksipuu. Hedelmät ovat yhtä koristeelliset kuin kukat!

Huomaan nyt, että selviän kevään sipulikasvien lakastumisesta kukkivien pensaitten avulla.  En ole koskaan varsinaisesti ajatellut asiaa.  Olen vain istuttanut paljon pensaita vähitellen, koska ne tuovat vihreyttä hankalissa kasvuolosuhteissa (suuret koivut ympärillä).  Lisäksi pensaat tuovat kaivattua ryhtiä istutusalueille.  En nimittäin osaa kovin hyvin karsia kasvilajeja.  Hienoja kasveja on niin paljon ja haluan välttämättä nähdä niitä puutarhassani.  Pensailla saa aikaan järjestystä.  Istutan ensin ne paikalleen ja alan sitten rakennella perennoja niitten ympärille.

Kaikkialla puutarhassa on paljon pensaita.  Niin myös terassin lähellä, kallion päällä metsärinteessä.  Monet pensaat ovat ikivihreitä talvinäkymien vuoksi.  Kuvassa vasemmalla näkyy muutama japaninmarjakuusen oksa.  Sitten keltaisena kukkivan mahonian lehtiä, jotka ovat myös talvivihreitä.    Keltaisin, kellomaisin kukin kukkiva pensas on keltakotakuusama.  Alue on varjoisa suuren osan päivää.  Muutama sitkeä valkonarsissi ja helmililja jaksoi vielä kukkia ennen helteitä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Pensaitten näytös at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: