Vesi virtaa purossa

June 8, 2011 § Leave a comment

Virtaava vesi viehättää samalla tavalla kuin elävä tuli. Parina viime vuonna aloin paitsi haaveilla myös katsella terassin viereistä metsärinnettä yhä tyytymättömämpänä. Kokeilin erilaisia istutuksia. En oikein pitänyt mistään ja siirsin kasveja muualle. Kuvittelin paikkaan puron, eikä mikään vetänyt sille vertoja.

Haaveilemisen välissä pohdin ongelmaa nimeltä liikennemelu. Se on aina läsnä, lintujen laulun takana, hiljaisuuden takana.  Ajan myötä siihen turtuu, on vain sopeuduttava kun melua ei voi väistää.

Olin lukenut puutarhakirjoista veden äänen auttavan taustamelun häivyttämiseen, mutta en oikein uskonut.  Sitten istuin eräänä päivänä omenapuun alla pikkutuolissa ja kuuntelin viereisen, pienimmän mahdollisen vesisuihkun solinaa.  Huomasin etten kuullut liikenteen ääniä ollenkaan samalla tavalla siinä paikassa kuin muualla pihassa.  Pakko uskoa, veden ääni lumoaa korvan.  Pieni ääni nousee huomion kohteeksi, taustahäly vaimenee.

Pidin pitkään puroa utopiana.  Ruotsalaisessa Allt om Trädgård-lehdessä oli taannoin  juttu itse rakennetusta purosta.  Se oli viimeinen niitti.  Näytti hyvältä eikä vaikuttanut erityisen hankalalta.

En kuitenkaan uskaltanut lähteä rakentamaan itse, vaan annoin tämän projektin suosiolla ammattilaisille. Näin se eteni:

Rinne oli valmiiksi sopivan viettävä. Uoma kaivettiin tarpeeksi syväksi, jotta vesi pysyy uomassa eristemateriaalien ja kivien lisäämisen jälkeen.

Uoman reunat tuettiin vielä kestopuusta kootulla kehikolla. Haluttiin varmistaa, että vesi pysyy taatusti uomassaan.

Liuskekivistä olisi ollut nopeampaa ja helpompaa rakentaa puro. Halusin kuitenkin käyttää tontilta löytyneitä luonnonkiviä, joita olin kerännyt eri puolilta maata kaivaessa. Sain sitten pestä kaikki kivet!

Hiekkaa (ns. leikkihiekkaa) kului paljon. Puron uoma peitettiin reilusti reunojen yli juurimatolla.

Paksu kumimatto levitettiin hiekan ja juurimaton päälle huolellisesti. Puron alapuolella on syvä kuoppa, johon upotettiin suuri muovisäiliö. Virtaava vesi tarvitsee tehokkaan pumpun. Vesi kiertää jatkuvasti altaasta muoviletkua pitkin ylös ja purona taas alas.

Purossa on alapuolen kivialtaan lisäksi kaksi pientä porrasta, joista vesi putoaa pieneen ‘suvantoon’. Linnut ovat jo löytäneet ne kylpyammeekseen ja juomapaikakseen. Suuret lohkareet aseteltiin ensin paikalleen ja sitten ympärille mahdollisimman erivärisiä ja erimuotoisia kiviä.

Hieno hetki kun vesi alkoi virrata kivien välistä. On selvää, että tällaisen puron rakentaa vain se, joka pitää kivistä! Mielestäni kivet sopivat viereiseen kallionreunana ja taustan luonnonmetsään.

  Kasvit odottivat rakennustyömaan laidalla. Aikaa rakentamiseen kului kahdelta ammattilaiselta, puutarhurilta, puolitoista työpäivää.

Istutin puron ympärille kasveja, jotka mielestäni sopivat kivien ja veden lähelle; bambun, japaninvaahteran, iiriksiä ja poimulehtiä. Kerron enemmän kasveista ‘puutarhan huoneissa’. Kasvit kasvavat korkeutta ja rehevöityvät puron mittakaavaan sopiviksi. Nyt tarvitaan vain aikaa. Ajatus sopii hyvin tänne, kivien lähelle.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Vesi virtaa purossa at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: