Maanpeitekasvit

May 29, 2011 § Leave a comment

Maanpeitekasvit ovat puutarhassa korvaamattomia. Ne peittävät mullan, pidättävät kosteutta. Paljas maa ei ole kaunista. Maanpeitekasvit tuovat vehreyttä, hyvän vihreän pohjan pensaille ja kukille.

Maanpeitekasvit tekevät puutarhurin elämästä helpompaa. Riittää kun kitkee rikkaruohoja keväällä, sen jälkeen maanpeitekasvit hoitavat loput. Rikkaruohoille ei yksinkertaisesti jää elintilaa.

En muista enää tarkalleen milloin, mutta pari kesää sitten tämä viisaus selvisi minulle. Koin jonkinlaisen valaistumisen, monet hankaluudet ratkesivat. Hyvä lisä pienessä pihassa on se, että maanpeitekasvit tasoittavat ja rauhoittavat yleisnäkymää. Varsinkin kun pienellä alueella kasvaa paljon erilaisia kasveja.

Oman puutarhani maanpeitekasvit:

Peittokurjenpolvi Geranium x cantabrigiense ‘Biokovo’ vaaleakukkaista kurjenpolvea kasvaa kaikkialla metsärinteessä pensaitten alla ja kivetyn polun reunalla puolivarjossa orapihlaja-aidan vieressä. Sietää siis kuivuutta ja varjoa. Leviää rönsyillä, helppo kaivaa uusia kasveja haluttuihin paikkoihin.

Varjohiippa Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’ ehkä suloisin kaikista. Säilyttää talven yli osan lehdistään, punertavat, paperinohuet talvilehdet ovat kauniita kevätkukkien joukossa. Kapeitten varsien päässä on keihäsmäisiä lehtiä. Kasvaa eräässä pihan kurjimmista paikoista, suurimman koivun alla, lähes varjossa ja hyvin kuivassa. Pahimpina hellejaksoina kastelen sitä, jotta se jaksaisi levitä alueelle.

Pikkutalvo Vinca minor on kasvi, jonka vuoksi varjohiippa joutuu jakamaan suosikin asemansa. Pikkutalvio on ikivihreä. Sen tummanvihreät lehdet ovat kiiltävät. Se suikertelee pensaitten alla varjossa ja leviää vähitellen. Kukat ovat bonus, kirkkaan siniset ja sievät. Sietää kuivaa, kunhan saa pysytellä varjossa.

Varjoyrtti Pachysanda terminalis saman kuvan suurilehtisempi kasvi. Olen nähnyt hienoja mattoja monessa paikassa. Meillä on varjossakin sille liian kuivaa. Olen siirtänyt kaikki talon pohjoisseinustalle, jossa se leviää hitaasti mutta varmasti. Kuten näkyy, maanpeiton apulaisena on tarvittu luottokasvia, pikkutalviota.

Purppuraorvokki Viola Adunca ‘Purpurea’ muodostaa tumman maton rusokirsikan, puupionin ja japaninvaahteran alla isossa perennapenkissä. Näissä kaikissa kasveissa on tummia, punertavia sävyjä ja minusta ne ovat hienot yhdessä. Purppuraorvokki on maanpeitekasvina parempi ilman kukkia. Kosteutta se kaipaa rehevöityäkseen, mutta savimaa pidättää kosteutta ja kasvupaikka on puolivarjossa.

Kaihonkukka Omphalodes verna kiitollinen ja leviävä kasvi. Istutuskesänä sitä kannattaa kuivassa kasvupaikassa kastella, sen jälkeen se selviää kuivassa varjossakin. Leviää ja peittää maan tehokkaasti. Raikkaan vihreät lehdet ja lemmikin tapaiset, siniset kukat.

Tiarella cordifolia on erinomainen maanpeitekasvi, joka sietää kuivuutta (melkein jokaisen tässä pihassa täytyy). Säilyttää lehtensä punertavina ja kuivina talven yli, uusiutuu keväällä tulppaanien aikaan. Kukkii sievin tähkämäisin kukin. Kirsikkapuun alle istutin juuri vaaleanpunaista ‘Pink sky rocket’ tiarellaa.

Rönsyansikkaa Waldsteinia ternata on vain pieni mätäs villiruusupensaan alla. Mansikkamainen kasvi, mutta keltaiset kukat ja viihtyy varjossa. Koivun juurella auringossa kasvaa tavallista ahomansikkaa, joka on hyvä maanpeittäjä kuivassa paahteessa.

Aurinkoisen paikan kasveja on vähän, paikkoja kun ei juuri ole:
Suikeroalpi muodostaa tiiviin maton kallion päälle ja vihreän reunuksen alueen pensaille. Myöhemmin kesällä sen keltainen kukkamatto on häikäisevä kuin kirkas auringonpaiste.

Nukkapähkämö Stachys bysantina Kuuluu koko puutarhan kolmen parhaan maanpeitekasvin kärkeen. Kuivassa paahteessa se rönsyilee ja leviää. Harmaat, nukan peittämät lehdet ovat suloisia kuin pajunkissat. Sitä on pakko silitellä. Muutamasta kasvista olen jakamalla saanut monta neliömetriä hienoa maanpeittäjää. Kaunis muitten harmahtavalehtisten, kuivan paikan kasvien reunakasvina.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Maanpeitekasvit at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: