Värikkäät viikot

May 27, 2011 § Leave a comment

Rivitalopiha on värikkäimmillään.  Istutan syksyllä paljon, paljon sipuleja.  Tällä moniongelmaisella tai kuten ärsyttävästi pitäisi sanoa, haasteellisella pihalla sipulikasvit ovat varma menestys.  Sipulissa on kaikki valmiina.  Kunhan sen saa maahan suunnilleen oikeaan aikaan ja oikein päin, sehän nousee sieltä ja kukkii.

Oikein päinkään ei ole välttämätöntä muuten, kasvi kääntyy maan alla ja löytää tiensä pinnalle.  Tästä tuli mieleen ruotsalaisen, monen sukupolven puutarhuriketjuun kuuluvan konkarin kirjan nimi ‘Gröna sidan upp’, ‘Vihreä puoli ylöspäin’.  Aivan loistava nimi.

Maa on täälläkin keväällä kosteaa ja valo pääsee suurten lehtipuitten läpi.  Pihassa kukkii.  Myöhemmin kukinta aiheuttaa paljon enemmän päänvaivaa, tulette näkemään.  Monet ‘metsäpuutarhurit’ sanovatkin nauttivansa kesällä lehtien rauhoittavasta vihreydestä.  Niin minäkin, mutta silti – jotain kukkia haluan nähdä, edes jossain.  Tähän kamppailuun palataan vielä, esimerkiksi ‘ison’ perennapenkin muutostöitten parissa ja kokonaan uudella puroalueella.

Talven jälkeinen värihimo vaatii tyydytystä.  Perennojen istutusryhmissä otan oppia väriharmoniasta, mutta sen aika on myöhemmin.  Nyt kaikki värit ovat kauniita, kummallisetkin yhdistelmät tuntuvat sopivan.  Kevään raikas vihreä sen tekee, se saa kaiken näyttämään hyvältä.

Ensimmäiset viikot vain kävelen ja katselen.  Kirkas sininen, keltainen ja punainen rehottavat vierekkäin.  Mutta itse asiassa, sekin on perusvärien harmonia.  Tosin punaisen pitäisi olla puhtaampi.  Alun perin punainen ja keltainen vierekkäin oli puhdas vahinko.  Muistan vieläkin sen kolean ja sateisen lokakuun sunnuntain.  Huomasin järkytyksekseni, että sipuleita oli vielä vaan jäljellä!  Kasa tunnistamattomia sipuleita, laput olivat hukkuneet roskiin ja…

Silti olen muuten varma, etten ole istuttanut metsäruohikon reunalle ihan näin villisti erivärisiä sipuleita.  Tässä kuivassa paikassa jotkut tulppaanit ilmeisesti pysyvät ja tekevät  sivusipuleista pienempiä tulppaaneja.  Niin monen värisiä ja kokoisia ryhmässä jo on.  Ehkä teen niin, että lisään vähän tummaa ja vähän vaaleaa tähän värileikkiin ensi syksynä.

On tullut aika kuvata ja kirjata muistiin sipulikasvien ryhmät eri puolilta puutarhaa; mitä haluan nähdä vielä ensi keväänäkin ja mitä voisi vaikka muuttaa.

Kevätsipulit on hyvä keino testata värejä puutarhan eri alueilla, kokeilla uusia väriyhdistelmiä.  Jos kirkas sininen helmililja ja taustan keltainen tulppaaniryhmä näyttää keväällä hyvältä, voi etsiä paikkaan matalaa, sinisenä kukkivaa perennaa ja taustalle jotakin korkeaa keltaista.

Narsisseista minulla on niin vahva mieltymys valkonarsissiin (Narcissus poeticus), että olen siirtynyt siihen jo monessa paikassa.  Yhteen nurkkaan kokeilin kuitenkin valkoista torvimaista narsissia ‘Mount Hood’.  Enpä usko, että lisään sitä.

‘Spring green’ tulppaani ja ‘Queen of the night’  ovat tulppaanisuosikit.  ‘Spring green’ on pehmeän valkoinen, kermanvärinen ja siinä on hieno vihreä raidoitus.

‘Queen of the night’ nimikin viittaa tummaan, ylvään korkeaan tulppaaniin.  Molemmat pysyvät hyvin pystyssä ja molemmat palaavat osin seuraavana keväänä, mutta pienempinä.

Joka vuosi istutetaan jotain kokeilumielessä.  Tulppaanikokelas nimelta ‘Akebono’ oli yllätys.  Se on häkellyttävän vanttera.  Korkeat ja tukevat varret, suuret lehdet.  Kukat röyhelöiset ja kerrotut kuin pionilla, terälehdissä kapea punainen reunus.   Tulppaanin tukevuudesta huolimatta kevätmyrsky taivutti monta ja sain sisään ylellisen tulppaanikimpun.  Edellisinä vuosina muutkin kerrotut tulppaanilajikkeet ovat kaatuilleet.  Kerrotut tulppaanit eivät selvästikään ole tässä puutarhassa hyvä idea.  Onneksi yksinkertaisissa riittää valinnanvaraa.

Kesälumikello (Leucojum aestivum ‘Gravetye Giant’ )sopii tänne hyvin.  Kuvassa se kasvaa valkoisten narsissien ryhmässä.  Lumikellojen aika on ihana, mutta lyhyt.  Kesälumikello on paljon suurempi ja kukkii myöhemmin.  Raikas uusi tuttavuus, joka taitaa jäädä tähän puutarhaan. Narsissi ‘Thalia’  on hyvin viehättävä.  Se tekee useamman kukan samaan varteen ja ryhmä on yltäkylläisen runsas.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Värikkäät viikot at pihaportti.

meta

%d bloggers like this: